Amazon, Google menghadapi siasatan semakan palsu secara rasmi di Britain | PressCliff

Amazon, Google menghadapi siasatan semakan palsu secara rasmi di Britain |  Surat Bahasa Melayu


Kotak Amazon yang baru dihantar dilihat di kaunter di Golden, Colorado 27 Ogos 2014. – Gambar Reuters

NEW YORK, 25 Jun – Pengatur persaingan Britain memulakan siasatan rasmi hari ini mengenai sama ada Amazon dan Google mungkin tidak melakukan cukup banyak untuk mencegah atau membuang ulasan palsu.

Bersama dengan pengawal selia di United Sates dan Kesatuan Eropah, Lembaga Persaingan dan Pasaran (CMA) telah meningkatkan pemeriksaan terhadap syarikat teknologi besar dalam beberapa tahun terakhir.

Pengawal selia Britain mengatakan bahawa ia akan mengumpulkan lebih banyak maklumat untuk memutuskan apakah syarikat tersebut mungkin telah melanggar undang-undang pengguna dengan mengambil tindakan yang tidak mencukupi untuk melindungi pembeli. Google dan Amazon mengatakan bahawa mereka terus membantu CMA.

Tindakan CMA tahun lalu berhubung perdagangan ulasan palsu mengakibatkan Facebook, Instagram dan eBay menyingkirkan kumpulan dan melarang individu untuk membeli dan menjual ulasan palsu di laman web mereka.

Google mengatakan pada hari Khamis bahawa ia akan melambatkan penyekat kuki penjejakan pada penyemak imbas Chrome berikutan campur tangan oleh CMA.

CMA memulakan penyiasatannya terhadap tinjauan pada Mei 2020, dengan memfokuskan pada sistem dan proses dalaman beberapa platform untuk mengenal pasti dan menangani ulasan palsu.

Pengatur itu juga bimbang sistem Amazon gagal memadai untuk mencegah dan mencegah beberapa penjual memanipulasi senarai produk, misalnya memilih pilihan positif dari produk lain.

“Kebimbangan kami adalah bahawa berjuta-juta pembeli dalam talian boleh disesatkan dengan membaca ulasan palsu dan kemudian menghabiskan wang mereka berdasarkan cadangan tersebut,” kata Ketua Eksekutif CMA Andrea Coscelli dalam satu kenyataan.

“Sama juga, tidak adil jika beberapa perniagaan boleh membuat ulasan 5-bintang palsu untuk memberikan produk atau perkhidmatan mereka yang paling terkenal, sementara perniagaan yang mematuhi undang-undang kalah.”

Tindakan penguatkuasaan

CMA mengatakan belum mencapai pandangan sama ada Amazon dan Alphabet Google telah melanggar undang-undang.

Namun, jika menyimpulkan mereka telah melanggar undang-undang perlindungan pengguna, dapat mengambil tindakan penguatkuasaan mulai dari mendapatkan komitmen formal hingga mengubah cara mereka menangani tinjauan palsu atau meningkat ke tindakan pengadilan.

Amazon mengatakan akan terus membantu CMA dengan pertanyaannya.

“Kami tanpa henti melindungi kedai kami dan akan mengambil tindakan untuk menghentikan ulasan palsu tanpa mengira ukuran atau lokasi mereka yang mencuba penyalahgunaan ini,” kata seorang jurucakap.

Google juga mengatakan akan terus bekerjasama dengan pengawal selia.

“Dasar tegas kami menyatakan ulasan mesti berdasarkan pengalaman sebenar, dan apabila kami mendapati pelanggaran kebijakan, kami mengambil tindakan – dari membuang kandungan yang menyalahgunakan hingga menonaktifkan akaun pengguna,” kata seorang jurucakap syarikat itu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *