Ahli farmasi Kuala Terengganu membantu ibu bapa, menolong bil klinik balita kaki | PressCliff

Ahli farmasi Kuala Terengganu membantu ibu bapa, menolong bil klinik balita kaki |  Surat Bahasa Melayu


Seorang ahli farmasi klinik di Kuala Terengganu membayar ubat untuk kanak-kanak itu setelah ibu bapa kanak-kanak itu tidak mampu membelinya. – Gambar milik Maidatul Bharuddin

SEBERANG PERAI, 25 Jun – Seorang ahli farmasi klinik di Kuala Terengganu membayar ubat untuk kanak-kanak setelah menyedari ibu bapa tidak mampu.

Kejadian yang berlaku di Pusat Perubatan Intan Selasa malam yang lalu dikongsi di Twitter oleh Maidatul Baharuddin yang menemani ayahnya yang mengalami komplikasi dengan batu karang.

Menyiarkan mengenai kejadian itu di laman Twitter, Maidatul mengatakan bahawa dia tiba di klinik bersama ayahnya sekitar jam 10 malam kerana ia adalah satu-satunya klinik 24 jam di kawasan itu.

Semasa menunggu dengan ayahnya, Maidatul mendengar ahli farmasi klinik di kaunter memberitahu ibu bahawa pembayaran untuk pemeriksaan dan ubat anaknya berjumlah lebih dari RM60.

Wanita itu menawarkan untuk membayar dengan kad, tetapi diberitahu bahawa klinik hanya menerima wang tunai.

“Wajahnya berubah ketika dia melihat suaminya, dan dia mengatakan kepada apoteker ‘tidak apa-apa kalau begitu, saya tidak mahu ubat, saya tidak mempunyai wang.”

Maidatul berkata, wanita itu akan segera pergi sebelum dia dihentikan oleh ahli farmasi yang kemudian menawarkan untuk membayar bil.

Ahli farmasi harus meyakinkannya bahawa tidak apa-apa sebelum ibu akhirnya mengambil ubat anak.

“Dia mengambil ubat itu dan mengucapkan terima kasih kepada ahli farmasi beberapa kali sebelum kembali ke suaminya yang menunggu di luar,” katanya, sambil menambah bahawa kanak-kanak itu kelihatan berusia lebih dari setahun.

Oleh kerana Madiatul akan membayar kos perubatan ayahnya, dia juga menawarkan untuk membayar yuran anak itu, tetapi ahli farmasi berkeras untuk membayar tagihan anak itu kerana dia merasa kasihan pada wanita itu.

“Bagi ahli farmasi di Pusat Perubatan Intan, Kuala Terengganu, saya berdoa agar anda dikurniakan kekayaan kerana menolong wanita dan anaknya semalam!

“Semua orang sedang berjuang sekarang, dan anda adalah pahlawan di mata saya!” Maidatul menulis dalam tweetnya.

Tweet Maidatul telah mengumpulkan lebih dari 20,000 suka dan telah retweet lebih dari 18,000 kali.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *