Windows 11 Microsoft akan membenarkan aplikasi Android | PressCliff

Windows 11 Microsoft akan membenarkan aplikasi Android |  Surat Bahasa Melayu


Microsoft melancarkan versi baru perisian Windows pada hari Khamis. – Gambar Reuters

SAN FRANCISCO, 25 Jun – Microsoft pada hari Khamis melancarkan versi baru perisian Windows yang menggerakkan sebahagian besar komputer di dunia, membuka pintu ke aplikasi yang disesuaikan untuk sistem operasi Android yang disokong oleh Google.

Titan teknologi AS mengatakan Windows 11 akan tersedia pada musim cuti ini sebagai kemas kini percuma kepada pendahulunya.

“Hari ini menandakan kejayaan besar dalam sejarah Windows,” kata ketua eksekutif Microsoft Satya Nadella dalam persembahan yang disiarkan.

“Ini adalah permulaan generasi baru pengkomputeran; kami memikirkan semula semuanya. “

Ciri-ciri Windows 11 yang disebut-sebut oleh Microsoft termasuk membawa aplikasi Android ke Windows untuk pertama kalinya dengan membiarkan pengguna komputer peribadi mendapatkannya melalui Amazon App Store.

Pilihannya akan dibatasi oleh aplikasi Android yang ditawarkan oleh Amazon, yang bermaksud beberapa aplikasi popular tidak akan tersedia.

Ketua pegawai produk Microsoft, Panos Panay menunjukkan perubahan tersebut dengan aplikasi TikTok, dengan mengatakan ia adalah kegemarannya.

“Bayangkan merakam dan menyiarkan video dari TikTok atau menggunakan Khan Academy Kids untuk pembelajaran maya langsung dari komputer peribadi anda,” kata Panay.

Microsoft merombak kedai di Windows untuk aplikasi dan kandungan digital lain untuk menjadikannya lebih menarik, dan mengatakan pemaju akan dapat menggunakan platform perdagangan mereka sendiri untuk mengelakkan membayar komisen kepada gergasi teknologi itu.

Langkah itu diseru oleh Apple untuk menggigit urus niaga di App Store yang berfungsi sebagai satu-satunya pintu masuk untuk kandungan pada iPhone dan peranti lain.

Seiring dengan mempermudah reka bentuk Windows dalam usaha untuk menjadikan antara muka pengguna lebih bersih dan cepat, Microsoft menggabungkannya lebih jauh ke dalam perkhidmatan permainan cloud Xbox-nya.

Windows 11 mempunyai ciri-ciri yang dirancang untuk meningkatkan permainan permainan video dengan grafik yang kaya dan banyak lagi, menurut persembahan.

Sistem operasi juga meneruskan kecenderungan Microsoft membuka komputernya ke peranti yang dikuasakan oleh pesaing sambil membawa pendapatan dari perkhidmatan atau perisian yang dihoskan di cloud.

Versi awal Windows 11 akan dibagikan dengan orang-orang yang mengambil bagian dalam “program orang dalam” untuk mengumpulkan maklum balas pada bulan-bulan menjelang peluncurannya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *