Wijnaldum mengatakan bahawa Uefa mesti melindungi pemain daripada perkauman | PressCliff

Wijnaldum mengatakan bahawa Uefa mesti melindungi pemain daripada perkauman |  Surat Bahasa Melayu


Pemain tengah Belanda Georginio Wijnaldum meraikan menjaringkan gol kedua pasukannya semasa pertandingan bola sepak Kumpulan C Uefa Euro 2020 antara Macedonia Utara dan Belanda di Johan Cruyff Arena di Amsterdam 21 Jun 2021. – Gambar AFP

THE HAGUE, 24 Jun – Kapten Belanda Georginio Wijnaldum meminta Uefa hari ini untuk melindungi pemain daripada diskriminasi, dengan mengatakan badan pentadbir bola sepak Eropah mempunyai kuasa untuk menghentikan perlawanan jika mereka dirusak oleh insiden rasis.

Wijnaldum, yang akan memimpin Belanda pada hari Ahad dalam pertembungan 16-2016 Euro 2020 menentang Republik Ceko di Budapest, juga mengisyaratkan bahawa dia mungkin akan berjalan di luar lapangan jika dendam rasis didengar dari tribun.

“Sejujurnya, saya tidak pasti bagaimana reaksi saya,” kata Wijnaldum, yang akan memakai gelang tangan “One Love” yang menampilkan bendera pelangi dan garis hitam.

“Saya tidak termasuk berjalan di luar padang jika sesuatu seperti ini berlaku pada hari Ahad, tetapi saya akan membincangkannya terlebih dahulu dengan rakan-rakan pemain saya dan dengan pengadil. Mudah-mudahan tidak perlu, ā€¯katanya kepada penyiar awam NOS.

Wijnaldum menambah: “Saya yakin Uefa harus melindungi kita. Mereka boleh menghentikan perlawanan. Itu bukan tanggungjawab pemain. “

Seruan kapten Belanda itu berlaku di tengah pertikaian yang semakin meningkat antara pemimpin Budapest dan EU mengenai undang-undang anti-LGBTQ barunya yang mengancam untuk menaungi kejohanan bola sepak pameran benua itu.

Ia juga berlaku setelah Uefa mengatakan pada hari Ahad bahawa ia akan menyiasat spanduk homofobik dan suara monyet semasa dua perlawanan pertama Euro 2020 di Hungary.

Pemimpin EU memperdagangkan barbs dengan Hungary semalam atas undang-undang anti-LGBTQ, dengan ketua EU Ursula von der Leyen membantahnya sebagai aib.

Hungary segera membalas, memanggil pernyataan von der Leyen “memalukan kerana berdasarkan maklumat palsu”.

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte mengatakan di Brussels hari ini bahawa Hungaria harus diberitahu untuk meninggalkan blok ekonomi jika tidak mematuhi nilainya, termasuk melindungi hak LGBTQ.

Pemerintah Hungaria sayap kanan Viktor Orban minggu lalu meluluskan undang-undang yang melarang “promosi” homoseksual kepada anak di bawah umur.

Ini melarang setiap program pendidikan atau bahan di mana homoseksual disebutkan, yang dikatakan Budapest adalah untuk melindungi hak-hak di bawah umur.

Tujuh belas negara anggota EU telah mendaftar untuk menyuarakan “kebimbangan besar” mereka pada undang-undang LGBTQ. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *