Taiwan mengatakan membincangkan pasport vaksin Covid-19 | PressCliff

Taiwan mengatakan membincangkan pasport vaksin Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Seorang lelaki melintas jalan sambil memakai topeng pelindung berikutan peningkatan jangkitan Covid-19 baru-baru ini di Taipei, Taiwan 2 Jun 2021. – Gambar Reuters

TAIPEI, 24 Jun – Taiwan sedang berunding dengan badan antarabangsa mengenai pasport vaksin Covid-19, kata ketua Pusat Pengawalan Penyakitnya hari ini, yang dapat membantu mengurangkan sekatan perjalanan lama.

Taiwan sebelumnya telah mempertimbangkan skema seperti itu, tetapi sangat berhati-hati untuk membuka sempadannya yang tertutup sehingga tidak menyebabkan lebih banyak jangkitan, dan saat ini berjaga-jaga untuk menghentikan varian Delta yang sangat menular.

Ketua Pengarah Pusat Kawalan Penyakit Taiwan Chou Jih-haw mengatakan kepada wartawan bahawa mereka sudah memulakan perbincangan dengan pemerintah lain dan organisasi antarabangsa mengenai pasport vaksin.

“Kami harap kami dapat dengan cepat masuk bersama masyarakat internasional,” katanya, tanpa memberikan perincian.

Pemerintah berusaha mempercepat program vaksinasi yang terganggu oleh kelewatan bekalan, dengan sekitar 7 persen dari populasi 23.5 juta telah menerima setidaknya satu dari dua dosis yang diperlukan.

Chou mengatakan bahawa mendapatkan vaksin masih sangat sukar kerana kekurangan global, tetapi mereka bekerja keras dan dia tidak mempunyai jadual waktu yang pasti untuk kapan lebih banyak yang akan tiba.

Pemerintah Taiwan mengatakan minggu lalu bahawa ia akan membenarkan Terry Gou, pengasas jutawan pembekal Apple Inc Foxconn, dan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd untuk berunding bagi pihaknya untuk vaksin dari BioNTech SE Jerman.

Jurucakap kabinet Lo Ping-cheng memberitahu sidang media yang sama ada “peluang” agar rancangan ini berjaya.

“Saya ingin menekankan bahawa ini adalah peluang, kerana hampir tidak ada penggunaan kaedah perolehan ini secara internasional,” katanya.

Taiwan berhadapan dengan sekumpulan jangkitan domestik, hampir semua varian Alpha yang sebelumnya dominan di seluruh dunia, walaupun jumlahnya stabil dan wabahnya agak kecil.

Namun, kes-kes tersebut telah membuat pemerintah tidak senang, yang telah memberlakukan pembatasan perhimpunan awam dan tempat hiburan yang ditutup.

Taiwan hanya melaporkan lima jangkitan varian Delta hingga kini, kata Chou, semua yang diimport dan yang dikenal pasti ketika menjalani dua minggu karantina ketibaan di luar negara dikenakan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *