Categories: GlobalNews

Sri Lanka mengampuni disyaki Harimau Tamil yang disabitkan dengan undang-undang keganasan | PressCliff


Pengampunan presiden Sri Lanka terhadap 16 lelaki yang dikaitkan dengan kumpulan pemberontak Harimau Tamil adalah yang pertama sejak Gotabaya Rajapaksa memegang jawatan pada 2019. – Gambar AFP

COLOMBO, 24 Jun – Presiden Sri Lanka mengampuni 16 orang yang dikaitkan dengan pemberontak Harimau Tamil yang berada di penjara selama lebih dari satu dekad hari ini, ketika negara itu menghadapi tekanan baru dari PBB atas penahanan tanpa tuduhan di bawah undang-undang anti-keganasan.

Pengampunan adalah yang pertama bagi orang-orang yang terkait dengan Harimau sejak Gotabaya Rajapaksa berkuasa pada 2019 dalam agenda nasionalis, yang termasuk janji bahawa pasukan yang menghancurkan pemberontak tidak akan diadili.

Lelaki-lelaki itu disabitkan dengan Akta Pencegahan Keganasan (PIBG) yang memberi kuasa keselamatan untuk menangkap dan menahan suspek.

Majlis Hak Asasi Manusia PBB dan kumpulan hak asasi antarabangsa yang lain meminta agar ia dicabut.

“16 tahanan Tamil adalah antara 94 tahanan yang mendapat pengampunan presiden,” kata penguasa penjara Chandana Ekanayake mengenai pembebasan itu, yang diadakan pada festival Buddha Poson.

Jabatan penjara mengatakan bahawa sebahagian besar dari 16 dijatuhkan hukuman tidak lama lagi.

Pegawai kerajaan mengatakan bahawa pembebasan itu merupakan fasa pertama rancangan untuk membebaskan semua yang ditahan atau didakwa di bawah PIBG.

78 orang lagi yang ditangkap di bawah undang-undang kerana disyaki menyokong Harimau Tamil pemisah telah ditahan selama beberapa dekad, kata sumber politik dari masyarakat Tamil kepada AFP.

The Tigers dihancurkan dalam kempen ketenteraan tanpa larangan yang berakhir pada Mei 2009.

Anggota parlimen Namal Rajapaksa, anak saudara presiden dan putra Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa, memberitahu parlimen minggu ini bahawa beberapa orang yang ditahan telah dipenjara sejak sebelum dia dilahirkan pada tahun 1986.

Dia menambah bahawa kerajaannya berusaha untuk membebaskan mereka. Undang-undang membenarkan suspek ditahan tanpa tuduhan untuk jangka masa yang panjang.

Majlis Hak Asasi Manusia PBB minggu lalu mendesak pemerintah sama ada untuk mendakwa atau membebaskan mereka yang ditahan di bawah PIBG, termasuk aktivis hak asasi manusia yang baru-baru ini ditangkap.

Pengkritik memperingatkan undang-undang itu digunakan sebagai senjata yang menargetkan pembangkang dan minoriti di negara yang patah.

‘Pelepasan dialu-alukan’

Duta Besar Amerika ke Sri Lanka, Alaina Teplitz, tweet bahawa “kami mengalu-alukan pembebasan awal tahanan PIBG”.

Tetapi pada saat yang sama dia mengkritik pengampunan Duminda Silva, seorang mantan anggota legislatif yang dijatuhkan hukuman mati atas pembunuhan 2011 oleh seorang anggota parlimen saingan dari partinya sendiri, dengan tweet bahawa ia “melemahkan aturan hukum”.

Silva, sekutu dekat keluarga berkuasa dan anggota parti politik mereka, bekerja untuk kementerian pertahanan ketika Perdana Menteri sekarang Mahinda Rajapaksa menjadi presiden dari tahun 2005 hingga 2015.

Persatuan Peguam Sri Lanka dan parti pembangkang utama SJB juga membantah pembebasannya.

“Hari ini, mereka yang didapati bersalah melakukan jenayah paling serius dalam undang-undang kita menikmati perlindungan presiden, sementara hakim dan pegawai polis yang membawa mereka ke muka pengadilan memiliki sasaran di belakang mereka,” kata perundangan SJB Thalatha Athukorale, mantan menteri keadilan. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago