Singapura melarang buku mempromosikan jihad bersenjata yang membantu radikalisasi bekas NSF | PressCliff

Singapura melarang buku mempromosikan jihad bersenjata yang membantu radikalisasi bekas NSF |  Surat Bahasa Melayu


Buku itu membantu radikalisasi seorang bekas NSF yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada Mac 2021, kata Kementerian Komunikasi dan Maklumat. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 24 Jun – Sebuah penerbitan yang mempromosikan jihad bersenjata dan mengandungi pandangan ekstremis yang memupuk permusuhan di antara pelbagai komuniti agama telah diwartakan sebagai penerbitan yang dilarang di bawah Akta Penerbitan Tidak Diingini Singapura.

Penerbitan bertajuk Menyingkap Rahsia Tentera Elit Briged Izzuddin Al-Qassam: Generasi Muda Perindu Syahid, yang diterjemahkan sebagai Mengungkap rahsia Pasukan Elit Izz Ad-Din Al Qassam Briged: Generasi Muda Pencari Syahid.

Sebelum ini pihak berkuasa mengatakan bahawa buku itu memuliakan eksploitasi Briged Izz ad-Din al-Qassam (AQB), sayap ketenteraan gerakan Islam Hamas, di Palestin.

Penerbitan itu menjadi perhatian Pemerintah semasa siasatan terhadap Amirull Ali yang berusia 20 tahun pada bulan Mac 2021, kata Kementerian Komunikasi dan Maklumat (MCI) dalam siaran media pada hari Khamis (24 Jun).

Amirull, yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada bulan Mac dan bekas bekas anggota tentera nasional sepenuh masa (NSF), telah membeli penerbitan tersebut di luar negara pada tahun 2015.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa membaca penerbitan adalah salah satu faktor yang menyebabkan radikalisasi, tambah kementerian itu.

Amirull telah merancang serangan di Maghain Aboth Synagogue di Waterloo Street (kiri) menggunakan pisau (kanan).  - Fail HARI INI dan pix Jabatan Keselamatan Dalam Negeri
Amirull telah merancang serangan di Maghain Aboth Synagogue di Waterloo Street (kiri) menggunakan pisau (kanan). – Fail HARI INI dan pix Jabatan Keselamatan Dalam Negeri

Penerbitan ini dikarang oleh Abdul Aziz Abu Bakar dan Adnan M El Halabi, dan diterbitkan oleh Hijjaz Records Publishing pada tahun 2015. Larangan ini akan berkuat kuasa mulai hari Jumaat.

“Pemerintah Singapura tidak bertoleransi terhadap individu atau penerbitan yang bertujuan untuk menimbulkan permusuhan atau keganasan di antara pelbagai kumpulan agama,” kata MCI.

Dalam catatan di Facebook hari ini, Josephine Teo, Menteri Komunikasi dan Maklumat yang mewartakan penerbitan itu, mengatakan: “Singapura menikmati kedamaian sebagai masyarakat berbilang kaum dan agama kerana usaha gigih kami untuk memupuk kepercayaan dan persefahaman antara masyarakat yang berbeza kumpulan. Kita tidak boleh menganggap kesatuan dalam kepelbagaian. ”

Teo juga mendesak agar terus berwaspada, sambil menambahkan bahawa warga Singapura harus “mengawasi orang-orang muda dengan hati-hati untuk melindungi masa depan kita sebagai satu orang”.

Adalah menjadi kesalahan bagi sesiapa sahaja untuk memiliki atau memiliki penerbitan yang dilarang dan gagal menyerahkan salinannya kepada pihak berkuasa. Mereka yang disabitkan boleh dikenakan denda, penjara atau kedua-duanya.

“Orang ramai yang memiliki penerbitan harus menyerahkannya kepada polis,” kata MCI. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *