Senator AS mencapai kesepakatan mengenai kerangka infrastruktur, akan memberi penjelasan kepada Biden | PressCliff

Senator AS mencapai kesepakatan mengenai kerangka infrastruktur, akan memberi penjelasan kepada Biden |  Surat Bahasa Melayu


Setiausaha Akhbar Rumah Putih Jen Psaki mengadakan taklimat akhbar di Rumah Putih di Washington 21 Jun 2021. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 24 Jun – Sekelompok senator AS dua pihak mengatakan semalam telah mencapai kesepakatan mengenai “kerangka kerja” untuk rang undang-undang perbelanjaan infrastruktur dan berencana untuk membincangkannya dengan Presiden Joe Biden pada hari Khamis, walaupun mengingatkan bahawa masalah yang belum dapat diselesaikan masih ada. “Kami mencapai kesepakatan mengenai rencana yang kami miliki dan kami hanya akan berusaha menyelesaikannya besok,” kata perunding Demokrat, Joe Manchin, setelah kumpulan itu bertemu dengan para pejabat Gedung Putih.

Rumah Putih mengatakan bahawa pertemuan itu sangat produktif.

“Kumpulan itu membuat kemajuan menuju garis besar perjanjian yang berpotensi, dan presiden telah mengundang kumpulan itu untuk datang ke Gedung Putih esok untuk membincangkan hal ini secara langsung,” kata jurucakap Gedung Putih Jen Psaki.

Biden akan bertemu dengan anggota parlimen sebelum pergi ke Raleigh, North Carolina, untuk mengunjungi klinik bergerak yang melakukan tembakan Covid-19.

Meluluskan rang undang-undang untuk membina semula jalan raya, jambatan dan infrastruktur tradisional lain adalah keutamaan utama bagi presiden Demokrat.

Biden, yang berusaha mendorong pertumbuhan dan mengatasi ketidaksamaan pendapatan setelah wabak koronavirus, pada mulanya mencadangkan sekitar AS $ 2,3 trilion (RM9,58 trilion) dibelanjakan untuk definisi infrastruktur yang luas, termasuk memerangi perubahan iklim dan menyediakan perawatan untuk anak-anak dan orang tua.

Gedung Putih memangkas tawaran itu menjadi kira-kira AS $ 1,7 trilion dalam usaha yang tidak berjaya untuk memenangkan sokongan Republikan yang diperlukan untuk sebarang rancangan untuk mendapatkan 60 suara yang diperlukan untuk memajukan kebanyakan perundangan di Senat yang mempunyai 100 kerusi.

Setelah menolak tawaran balas Republik lebih dua minggu yang lalu, Gedung Putih mengalihkan perhatiannya kepada kumpulan 21 senator bipartisan, atau “G-21.”

Kumpulan itu telah mengusahakan rancangan infrastruktur bipartisan selama lapan tahun bernilai AS $ 1.2 trilion, dengan gabungan dana baru dan pembayaran balik. Rangka kerja itu kini merangkumi perbelanjaan baru AS $ 559 bilion, kata sumber yang biasa dengan perbincangan itu. Sebelum ini, kumpulan itu telah membincangkan perbelanjaan baru $ 579 bilion.

Beberapa anggota G-21 mengatakan kerangka kerja telah disepakati, walaupun beberapa perincian perlu diselesaikan, dan Manchin mengatakan Gedung Putih telah menandatangani cadangan tersebut.

Setelah bertemu dengan kumpulan sembilan Demokrat, satu bebas dan 11 Republikan di Senat, perunding Gedung Putih duduk bersama Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer dan Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi, Demokrat tertinggi di Kongres.

Gedung Putih mengatakan pegawai Schumer, Pelosi dan Gedung Putih membincangkan pentingnya pendekatan dua jalur yang disebut, yang akan melihat berlakunya kedua-dua rang undang-undang infrastruktur kompromi dan langkah anggaran khusus Demokrat yang terpisah untuk memenuhi “rangkaian penuh” Keutamaan Biden.

‘Jauh lebih kuat’

Senator Demokrat Mark Warner, anggota kumpulan perundingan lain, mengatakan kerangka kerja itu “jauh lebih kuat” daripada yang diumumkan sebelumnya oleh sekumpulan 10 senator yang lebih kecil.

Titik utama dalam rundingan adalah bagaimana membayar pelaburan. Manchin mengatakan kerangka itu merangkumi “daftar panjang” yang disebut sebagai pembayaran gaji dan semua perbelanjaan baru akan diimbangi dengan peruntukan untuk menutupnya, tetapi dia tidak memberikan spesifik.

“Kami mempunyai kumpulan pembayaran yang seimbang. Itu penting bagi kedua-dua belah pihak. Saya akan mengatakan dengan niat baik bahawa kami berusaha untuk sampai ke sana. Kami tidak menyetujui semuanya tetapi kami dapat sampai ke sana, ”kata Senator Republikan Rob Portman, seorang perunding lain, kepada wartawan.

Biden berjanji tidak akan meningkatkan cukai ke atas orang Amerika yang berpendapatan kurang dari AS $ 400,000 setahun, sementara Republikan bertekad untuk melindungi pemotongan cukai korporat tahun 2017.

Setelah bertemu dengan pegawai Gedung Putih, Schumer dan Pelosi mengatakan bahawa mereka menyokong konsep yang termasuk dalam kerangka tersebut dan mengatakan mereka berharap dapat mengadakan undi mengenai rang undang-undang bipartisan dan langkah kedua khusus Demokrat pada bulan Julai.

Pelosi berkata para anggota menyedari bahawa kedua-dua rang undang-undang itu diperlukan, dan berharap dapat memperoleh suara atas kedua-dua langkah tersebut di kedua-dua dewan Kongres pada bulan Julai.

RUU kedua, yang dapat diluluskan oleh Demokrat dengan bantuan undi pemecah undi oleh Naib Presiden Kamala Harris, akan merangkumi perbelanjaan tambahan yang besar untuk program seperti penjagaan kesihatan rumah untuk orang tua dan yang lain yang biasanya tidak dilihat sebagai infrastruktur. Manuver itu memerlukan semua 48 Demokrat dan dua orang bebas yang berpakat dengan mereka untuk bersetuju.

Pengerusi Jawatankuasa Belanjawan Senat Bernie Sanders sedang menyusun rancangan infrastruktur yang bercita-cita tinggi sebanyak AS $ 6 trilion. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *