Polis menerima laporan mengenai surat palsu dari Hishammuddin kepada Agong | PressCliff

Polis menerima laporan mengenai surat palsu dari Hishammuddin kepada Agong |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Polis Wangsa Maju Supt Ashari Abu Samah berkata polis telah membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Polis telah menerima laporan mengenai surat yang kononnya mengaitkan Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, untuk mencari khalayak dengan Yang di-Pertuan Agong untuk memberikan sokongan total MP untuk menteri tersebut.

Ketua Polis Wangsa Maju Supt Ashari Abu Samah berkata polis telah membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Kes itu akan dirujuk ke CID Bukit Aman untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Sebelumnya, setiausaha akhbar Hishammuddin, Mohd Hafiz Ariffin membuat laporan di ibu pejabat polis Dang Wangi mengenai surat yang ditulis kepada Yang di-Pertuan Agong, yang mendakwa bahawa bendahari jeneral Barisan Nasional (BN) telah mendapat sokongan untuk menjadi perdana menteri baru.

Mohd Hafiz berkata, surat itu palsu dan telah disebarkan dengan tujuan untuk menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat.

“Surat palsu itu adalah taktik kotor pihak yang berminat untuk menimbulkan masalah dan mengambil kesempatan dalam situasi politik negara ketika ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Surat itu direka bentuk menggunakan kepala surat bendahari Barisan Nasional dengan tanda tangan Hishammuddin serta cap penerimaan oleh Jabatan Perkhidmatan Pengurusan Istana Negara dengan tujuan agar surat itu kelihatan sahih. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *