PM mahu lebih banyak GLC, NGO menyokong program vaksinasi | PressCliff

PM mahu lebih banyak GLC, NGO menyokong program vaksinasi |  Surat Bahasa Melayu


Perdana Menteri Muhyiddin Yassin memberi salam kepada orang ramai di pusat vaksinasi Menara Sime Darby Plantation di Petaling Jaya 24 Jun 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan harapan agar lebih banyak syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan badan bukan kerajaan (NGO) bergabung dan menyokong usaha kerajaan untuk menjayakan Program Imunisasi Nasional Covid-19 (PICK) ) kejayaan.

“Usaha pemerintah dengan penglibatan NGO dan sektor swasta sangat diperlukan dalam memastikan semua warga tanpa mengira latar belakang menerima suntikan vaksin Covid-19 mereka,” katanya dalam catatan di akaun Facebooknya hari ini.

Beliau berkata antara usaha itu adalah sumbangan Sime Darby Plantation, Sime Darby Foundation dan NGO OKU Sentral dalam membantu proses vaksinasi bagi orang kurang upaya (PWD) di pusat vaksinasi drive-thru (PPV) pertama di Malaysia di Menara Sime Darby Plantation , Ara Damansara dekat sini.

“Terima kasih kepada semua pekerja kesihatan, OKU Sentral sebagai pengendali, sukarelawan PwD, Sime Darby Plantation dan Yayasan Sime Darby yang membantu menaja lokasi dan perkhidmatan logistik sepanjang program vaksinasi PwD,” katanya.

Awal hari ini, Muhyiddin, bersama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Rina Harun dan Presiden OKU Sentral, Datuk Ras Adiba Radzi melawat PPV.

Drive-through PPV dibuka khas untuk membantu anggota komuniti OKU menerima vaksinasi mengikut kesesuaian dan keadaannya dengan bantuan sukarelawan PWD yang berpengalaman.

Muhyiddin berkata, proses vaksinasi orang kurang upaya bukanlah tugas yang mudah kerana sifat atau cara mereka bertindak balas berbeza dari biasa.

“Kesabaran pekerja kesihatan dan sukarelawan dalam PPV dalam menguruskan (situasi) ini sangat dihargai. Menyediakan bilik tenang yang dilengkapi dengan permainan dan muzik juga merupakan inisiatif yang sangat baik dalam menolong mereka (OKU) untuk menenangkan diri.

“Saya sangat bangga dengan kesedaran yang ditunjukkan oleh ahli keluarga dan pengasuh orang kurang upaya mengenai ancaman virus Covid-19 dan saya menghargai sokongan mereka terhadap program imunisasi Covid-19,” kata perdana menteri. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *