Perkeso: Lebih 150 kemalangan melibatkan penunggang penghantaran dari Mac hingga Jun 2020 | PressCliff

Perkeso: Lebih 150 kemalangan melibatkan penunggang penghantaran dari Mac hingga Jun 2020 |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Bahagian Pencegahan, Perubatan dan Rehabilitasi Perkeso, Dr Azlan Darus berkata, pengembangan ekonomi pertunjukan dan perkhidmatan sapaan semasa wabak Covid-19 ketika ini menyebabkan peningkatan kemalangan yang melibatkan penunggang e-hailing. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Lebih daripada 150 kemalangan jalan raya yang melibatkan perkhidmatan penghantaran makanan menggunakan motosikal direkodkan dari Mac hingga Jun 2020, menurut statistik Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Ketua Bahagian Pencegahan, Perubatan dan Pemulihan, Dr Azlan Darus berkata, pengembangan ekonomi pertunjukan dan perkhidmatan sapaan semasa wabak Covid-19 ketika ini menyebabkan peningkatan kemalangan yang melibatkan penunggang e-hailing.

“Jumlahnya terus meningkat dan pada akhir tahun ini, semakin banyak kemalangan berlaku dan atas sebab-sebab ini, keselamatan yang berkaitan dengan pekerjaan adalah masalah penting yang perlu ditangani dari segi perlindungan, dan juga pencegahan,” katanya selama Siri Webinar Vision Zero: Keselamatan Jalan Raya Berkaitan Kerja, hari ini.

Webinar ini dianjurkan bersama oleh Perkeso dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), sebagai sebahagian daripada inisiatif mereka di bawah Vision Zero Malaysia.

Semasa ucaptama, Azlan berkata kemalangan dalam perjalanan telah meningkat hampir 83 peratus dalam 10 tahun yang lalu dari 20,810 kemalangan jalan raya pada tahun 2009 menjadi 38,142 pada tahun 2019 dan jumlah kematian tiga kali lebih tinggi daripada kematian yang disebabkan oleh kemalangan industri pada tahun 2020.

Katanya, kajian sosial Perkeso menunjukkan bahawa lebih daripada 55 peratus kemalangan yang melibatkan pekerja berlaku dalam jarak lima kilometer ke tempat kerja mereka dan 65 peratus kemalangan dalam perjalanan melibatkan orang muda di bawah usia 40 tahun, di antaranya 80 peratus adalah pekerja lelaki.

“Sebilangan besar kemalangan berlaku kerana keletihan dan bergegas ke destinasi tepat pada waktunya dan setiap tahun, pampasan lebih dari RM1 bilion diberikan untuk kecederaan dan kematian akibat kemalangan jalan raya.

“Bagaimanapun, kesan kemalangan semakin mendalam. Di luar aspek wang pampasan, ia mencetuskan kesan psikologi dan sosial kepada keluarga dan masyarakat, ā€¯katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Perkeso, Datuk Seri Mohammed Azman Aziz Mohammed dalam ucapan alu-aluannya mengatakan dalam usaha memperkukuhkan perlindungan keselamatan sosial bagi individu yang bekerja sendiri termasuk pekerja gig yang menghadapi wabak Covid-19, Perkeso telah merancang tiga yang sesuai dengan diri- menggunakan program perlindungan sosial di bawah pakej rangsangan ekonomi kerajaan.

Inisiatif-inisiatif tersebut, yang termasuk dalam peruntukan Akta Jaminan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017, adalah PenjanaGig, SPS Lindung dan SPS Prihatin Wanita.

“Program-program ini memberi perlindungan bagi orang yang diinsuranskan untuk bekerja sendiri daripada kecederaan pekerjaan termasuk penyakit pekerjaan dan kemalangan semasa aktiviti yang berkaitan dengan pekerjaan,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *