Perancis menjatuhkan hukuman ke atas penyerang parang Louvre selama 30 tahun | PressCliff

Perancis menjatuhkan hukuman ke atas penyerang parang Louvre selama 30 tahun |  Surat Bahasa Melayu


Polis Perancis dan perkhidmatan kecemasan dilihat di depan pintu masuk Carrousel du Louvre di Paris, Perancis, 3 Februari 2017. – Gambar Reuters

PARIS, 25 Jun – Mahkamah Perancis pada Khamis memenjarakan 30 tahun seorang lelaki yang menyerang tentera dengan parang di luar muzium Louvre yang terkenal di dunia.

Hakim mengeluarkan hukuman sejajar dengan tuntutan pendakwa anti-teror terhadap warga Mesir Abdalla El Hamahmi, 33, yang tidak bertindak balas dari balik topeng koronavirusnya ketika dibacakan kepadanya melalui jurubahasa.

Seorang ayah yang sudah berkahwin yang melakukan pekerjaan komersial untuk sebuah syarikat yang berpusat di Dubai, Hamahmi bergegas menyerang sekumpulan tentera yang melakukan rondaan di kawasan Louvre pada awal 3 Februari 2017, bersenjatakan parang di setiap tangan dan memakai t-shirt dengan motif tengkorak.

Berteriak “Allahu Akbar” (“Tuhan Maha Besar” dalam bahasa Arab), dia melukai seorang askar di kulit kepala sebelum dirinya cedera parah ketika patroli melepaskan tembakan.

Dia menegaskan sepanjang perbicaraan bahawa dia telah merancang untuk memprotes kebijakan Perancis di Syria dengan menghancurkan karya seni di dalam muzium Louvre, yang menempatkan ribuan karya termasuk karya Leonardo da Vinci, Mona Lisa.

Hamahmi mengaku terkejut apabila menemui tentera, yang telah melakukan rondaan di pusat bandar Paris sejak gelombang serangan pengganas Islam yang mengorbankan lebih dari 250 orang di Perancis dari 2015.

Dia mengatakan bahwa dia menyerang mereka “sebagai refleks”, mengatakan dia bertindak “seperti robot”.

Semasa perbicaraan, Hamahmi berusaha untuk menolak keaslian sebuah video di mana dia bersumpah setia kepada kumpulan pengganas Negara Islam.

Tetapi dia kemudian mengakui bahawa dia berusaha untuk bergabung dengan IS di Timur Tengah sebelum mengalihkan pandangannya ke Perancis.

IS tidak pernah mengaku bertanggungjawab atas serangannya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *