Penunjuk perasaan Thailand kembali ke jalan-jalan menuntut perubahan perlembagaan | PressCliff

Penunjuk perasaan Thailand kembali ke jalan-jalan menuntut perubahan perlembagaan |  Surat Bahasa Melayu


Polis berjaga-jaga semasa demonstrasi untuk memperingati ulang tahun ke-89 penghapusan monarki mutlak di Bangkok 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

BANGKOK, 24 Jun – Ratusan penunjuk perasaan pro-demokrasi Thailand turun ke jalan hari ini, meminta pengunduran diri Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha dan perubahan perlembagaan yang akan mengekang pengaruh monarki berkuasa negara itu.

Perhimpunan itu, yang menentang larangan perhimpunan awam kerana wabak itu, muncul ketika pemerintah Prayuth menghadapi kritikan masyarakat terhadap penanganan wabak koronavirus, pemulihan ekonomi yang perlahan dan dasar vaksin yang melibatkan syarikat milik Raja Maha Vajiralongkorn.

“Perlembagaan mesti datang dari rakyat,” kata pemimpin protes, Jatupat “Pai Daodin” Boonpattararaksa, kepada orang ramai di ibu kota Bangkok.

Demonstrasi yang dipimpin oleh pemuda tahun lalu menarik ratusan ribu orang di seluruh negara, tetapi mereka terhenti setelah pasukan keselamatan mula melakukan demonstrasi, menahan pemimpin tunjuk perasaan dan setelah gelombang baru jangkitan Covid-19 meletus.

Penunjuk perasaan telah melanggar pantang larang tradisional dengan mengkritik raja, mempertaruhkan pendakwaan di bawah undang-undang lese majeste yang ketat yang membuat menghina atau memfitnah raja, ratu, pewaris dan bupati dihukum penjara hingga 15 tahun. Sebilangan besar pemimpin tunjuk perasaan dibebaskan dengan jaminan.

Pada bulan Mac, beberapa lusin cedera ketika polis melepaskan meriam air, gas pemedih mata dan peluru getah untuk membubarkan tunjuk perasaan.

Perhimpunan hari ini, yang juga termasuk beberapa bekas penyokong Prayuth, menandakan hari ketika Thailand mengisytiharkan berakhirnya monarki mutlak pada 24 Jun 1932.

“Dalam 89 tahun sejak berakhirnya absolutisme, kita belum sampai di mana-mana,” kata Jatupat.

Kira-kira 2.500 pegawai polis dikerahkan untuk menjaga ketenteraman, kata wakil kepala polisi Bangkok, Piya Tavichai.

“Perhimpunan pada waktu ini tidak tepat karena dapat menyebabkan penyebaran virus lebih jauh.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *