Penjara bagi lelaki yang menyeludup enam ekor anak anjing, burung ke Singapura yang tersembunyi di petak kereta sempit | PressCliff

Penjara bagi lelaki yang menyeludup enam ekor anak anjing, burung ke Singapura yang tersembunyi di petak kereta sempit |  Surat Bahasa Melayu


Somasundram Pathumalai tiba di Mahkamah Negeri pada 23 Jun 2021. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 24 Jun – Seorang lelaki berusia 36 tahun bersetuju untuk menyeludup enam anak anjing dan burung penyanyi ke Singapura dari Malaysia dengan harga $ 500 (RM1,547), menyimpannya di dalam bilik yang sempit di dalam keretanya dengan ventilasi yang buruk.

Semua kecuali dua anjing akhirnya mati akibat dehidrasi semasa berada di karantina.

Semalam (23 Jun), lelaki itu, Somasundram Pathumalai, dijatuhi hukuman penjara enam bulan. Warga Singapura itu mengaku bersalah atas dua tuduhan masing-masing mengimport haiwan tersebut tanpa lesen yang sah dan menyebabkan mereka menderita.

Sepuluh tuduhan serupa telah dipertimbangkan untuk menjatuhkan hukuman.

Kedua-dua lelaki yang didakwa merancang operasi penyeludupan – Jeevan Arjoon, 31, dan Subramaniam Ellan, 33 – telah didakwa. Kes mereka ditangguhkan di mahkamah.

Peguam Somasundram mengatakan semalam bahawa mereka berhasrat untuk menuntut perbicaraan dan bahawa pelanggannya bersedia memberi keterangan terhadap mereka.

Apa yang berlaku

Mahkamah mendengar bahawa pada 14 Mac tahun lalu, seorang pegawai Lembaga Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) menghentikan kereta Somasundram ketika memasuki Singapura di Woodlands Checkpoint pada jam 3 pagi.

Setelah memeriksa kenderaan itu, petugas menemui dua anak anjing Gembala Jerman, empat anak anjing Great Dane dan shama berkaki putih, burung penyanyi yang popular di kalangan pemilik burung, diletakkan di dalam tabung. Anjing-anjing itu ditenangkan dan semua haiwan itu disembunyikan di sebuah petak di bawah tempat duduk penumpang.

Semasa siasatan, Somasundram mendedahkan bahawa Subramaniam telah menawarinya $ 500 untuk menyeludupkan haiwan itu ke Singapura.

Subramaniam kemudian didakwa mengatur agar Somasundram mengambil kereta sewa, dan menyuruhnya pergi ke blok perumahan awam Woodlands dan menunggu Jeevan – saudara ipar Subramaniam – untuk menghubunginya.

Jeevan memberitahu Somasundram untuk mengikutinya ke Johor Baru, Malaysia, dan berjumpa di sebuah stesen rondaan.

Mereka kemudian pergi ke Selangor dan mengambil anak anjing itu, sebelum kembali ke Johor untuk mengambil burung itu di sebuah kedai haiwan peliharaan. Seorang lelaki di sana juga menenangkan anak anjing melalui suntikan dan Jeevan didakwa membayarnya untuk ini.

Jeevan kononnya mengatakan kepada Somasundram bahawa dia akan kembali ke Singapura terlebih dahulu untuk melihat jalan pemeriksaan mana yang paling aman untuk dilalui.

Namun, Somasundram tidak menunggu lelaki lain memanggilnya terlebih dahulu. Dia memandu ke Woodlands Checkpoint dan diberhentikan di sana.

Pihak berkuasa mendapati bahawa keadaan bilik yang sempit dan pengudaraan yang terhalang akan menyebabkan haiwan itu menderita.

Anak-anak anjing itu juga mengalami penenang. Penenang mengurangkan kemampuan haiwan untuk meningkatkan kadar pernafasannya untuk mengimbangi kekurangan pengudaraan, kata pendakwa Lembaga Taman Negara (NParks) Packer Mohammad kepada mahkamah.

Haiwan tersebut disita dan dikuarantin untuk diperhatikan.

Antara 25 dan 30 Mac tahun lalu, tiga dari Danau Besar dan seorang Gembala Jerman mati. Burung itu kemudian mati pada 23 April tahun lalu.

Kerosakan dan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan

Packer meminta hukuman yang dijatuhkan, menunjukkan bahawa Somasundram telah dipenjara selama satu tahun pada tahun 2005 kerana mengimport rokok secara haram. Dia juga baru-baru ini dipenjara selama sembilan bulan pada tahun 2013 kerana pecah rumah.

Sebagai langkah pencegahan, peguam Somasundram, Riyach Hussain, mengatakan bahawa kerjasama pelanggannya menyebabkan dua lelaki lain ditahan.

“Ideanya hanyalah untuk mengambil anak anjing dan membawanya ke Singapura. Dia sama sekali tidak terlibat dalam penenang binatang, ‚ÄĚtambah peguam itu.

Dalam menjatuhkan hukuman di Somasundram, Hakim Daerah Eddy Tham mengatakan bahawa pencegahan adalah pertimbangan hukuman utama dalam kes ini, dan bahawa “kerosakan dan kemudaratan yang tidak dapat dipulihkan” telah ditimbulkan kepada haiwan tersebut.

Hakim mengizinkannya untuk menjalani hukuman penjara pada 21 Julai. Dia dibebaskan dengan jaminan S $ 10,000.

Bagi setiap tuduhan mengimport haiwan secara tidak sah dan kegagalan bertugas merawatnya, Somasundram boleh dikenakan denda hingga S $ 10,000 atau dipenjara sehingga 12 bulan, atau kedua-duanya.

Dalam satu kenyataan, NParks dan ICA menegaskan bahawa pengimportan semua haiwan ke Singapura memerlukan persetujuan dari NParks.

Badan-badan tersebut menyatakan bahawa haiwan yang diseludup dapat menyebabkan penyakit eksotik ke negara ini, dan perdagangan liar liar memberi kesan kepada keanekaragaman hayati dan ekosistem negara-negara tempat asal haiwan tersebut dan berakhir.

NParks juga mendorong calon pemilik haiwan peliharaan untuk mendapatkan haiwan peliharaan mereka dari kedai haiwan peliharaan berlesen dan tidak membelinya dari sumber yang tidak diketahui, termasuk yang ada di platform dalam talian.

“Sementara NParks terus memastikan peraturan yang ada dan ditegakkan dengan benar, pemilik haiwan peliharaan, perniagaan dan orang ramai berperanan,” tambah pihak berkuasa dalam kenyataan mereka. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *