Penguin dan hutan berlubang: Kes Curio Bay yang ingin tahu di New Zealand | PressCliff

Penguin dan hutan berlubang: Kes Curio Bay yang ingin tahu di New Zealand |  Surat Bahasa Melayu


Di bawah ombak di Curio Bay, hutan membatu terbentang ketika air surut. – Gambar oleh CK Lim

CURIO BAY (New Zealand), 24 Jun – Langit masih terang tetapi tidak lebih lama. Senja sedang menceroboh. Dan masih belum dapat melihat rakan berbulu kita yang sukar difahami.

Kami berada di Curio Bay, sebuah ceruk di tengah-tengah New Zealand’s Southlands. Pesisir pantai liar adalah pemandangan indah tetapi juga dunia lain; walaupun dengan kaki kita kuat di tanah yang padat, kita merasa diangkut ke wilayah yang jauh.

Tidak ada yang mengharapkan negara yang difilemkan oleh Peter Jackson Lord of the Rings trilogi. Ini betul-betul bumi Tengah.

Beberapa orang lain, kebanyakan pelancong tetapi juga beberapa sukarelawan tempatan, telah bergabung dengan kami untuk tujuan yang sama: untuk menyaksikan Penguin bermata kuning yang jarang kembali dari laut. Tidak ada jaminan untuk melihat tetapi kami optimis kekal.

Memang kami telah pergi sepanjang hari dari Dunedin dan akhirnya di sini kami akhirnya. Setelah meletakkan kereta, kami menuju ke bukit di mana tempat pengawasan. Di sini seseorang dapat melihat keseluruhan Curio Bay.

Sedikit yang kita tahu bahawa di bawah ombak, ada fantasia yang beku pada waktunya.

Apa pemandangan yang menyapa kami ketika melihat ke bawah! Ladang lava yang lapang, dari zaman gunung berapi yang dilupakan? Atau sesuatu yang keluar dari tanah Mordor, dengan orc jahat menunggu untuk melompat dan menjerat hobi yang tidak curiga … dan manusia?

Walaupun hutan berlubang 'mati', ada tanda-tanda kehidupan di mana-mana.
Walaupun hutan berlubang ‘mati’, ada tanda-tanda kehidupan di mana-mana.

Tetapi tidak. Landskap obsidian di hadapan kita sebenarnya adalah hutan yang membatu ketika air surut.

Betapa ingin tahu! Bagaimana ini boleh hidup sekali?

Namun ini bukan kisah dongeng. Ini benar-benar adalah sisa-sisa fosil pokok kuno dan bahkan pakis dari zaman Jurassic pertengahan, 180 juta tahun yang lalu. Lebih banyak jangka hayat daripada yang dapat kita fahami.

Ketika laut menghakis lapisan-lapisan di atas lapisan batu pasir permukaan, batang pohon yang dipelihara dan pelepah pakis – sejak diubah dari kayu menjadi batu – perlahan-lahan terdedah. Tidak ada alkimia yang lebih hebat daripada masa itu sendiri.

Tangisan shags dan camar menusuk keheningan Curio Bay.
Tangisan shags dan camar menusuk keheningan Curio Bay.

Semasa air surut, di tengah-tengah batang pohon yang membatu, kami melihat tanda-tanda kehidupan yang lebih baru di bawah air: helai rumput laut kecil dan tali kelp yang lebih besar, “bunga” ganggang, kerang dan tongkang hijau sesekali. Hutan mungkin telah mati ribuan tahun yang lalu tetapi kehidupan masih subur di sini.

Tangisan shags dan camar menembus keheningan Curio Bay ketika kami terus berjalan.

Seorang lelaki yang baik hati, salah seorang sukarelawan, memberitahu kami untuk menikmati penjelajahan tetapi berhati-hati ketika kami memanjat batu yang licin. Untuk menjaga ke kawasan yang direkam untuk keselamatan kita, tetapi juga untuk mengelakkan menakutkan penguin ketika mereka datang ke darat.

Penguin bermata kuning yang terancam ini (juga dikenali sebagai Hoiho di Maori) adalah antara beberapa yang paling jarang di dunia. Hanya sekitar 6.000-7.000 burung bersarang di sini dan mereka sangat pemalu, itulah sebabnya mengapa kita harus tetap jelas.

Semasa air surut, anda juga dapat melihat rumput laut dan tanaman bawah air yang lain.
Semasa air surut, anda juga dapat melihat rumput laut dan tanaman bawah air yang lain.

Sukarelawan yang menolong memberitahu kami bahawa dia adalah seorang pesara dan sangat senang berkongsi sejarah dan kemegahan cadangan tempatan kepada pengunjung. Alam semula jadi yang paling liar dan terbaik, menurutnya.

Penguin biasanya akan meninggalkan sarang pada awal pagi, tambahnya, untuk memancing dan memberi makan. Mereka hanya akan pulang pada waktu petang. Itulah sebabnya sementara beberapa pengunjung telah pergi setelah mengisi hutan mereka yang membatu, sejumlah kecil masih ada.

Kami semua berharap dapat melihat Hoiho.

Batang pokok yang membatu (kiri) dan 'bunga' alga hijau yang kadang-kadang (kanan)
Batang pokok yang membatu (kiri) dan ‘bunga’ alga hijau yang kadang-kadang (kanan)

Kemudian sukarelawan itu berbisik kepada kami di mana tempat terbaik untuk menunggu adalah: tidak dekat dengan perairan tetapi lebih jauh ke pedalaman. Penguin tidak pernah melompat keluar dari air di mana anda mengharapkannya tetapi ini adalah dugaan yang baik berdasarkan pengalamannya.

Kemudian, ketika matahari mulai terbenam, yang kita tunggu-tunggu membuat kemunculannya yang begitu indah, seperti kekok dan tidak sedap di darat seperti yang indah di laut.

Semua orang berdiam diri agar tidak menakutkannya; kami semua kagum melihat spesies terancam di habitat semula jadi. Yang selamat, yang ini.

Keseluruhan pengalaman itu terasa tidak nyata, seperti pemandangan di luar filem. Ini terasa hampir kebalikan dari pemandangan terkenal (dan sekarang ikonik) dari Liga Keadilan Zack Snyder, di mana Aquaman meninggalkan perbincangannya dengan Bruce Wayne dengan mengembara ke perairan laut yang sejuk ketika paduan suara penduduk kampung Iceland yang mendadak menyanyikan lagu.

Terus ke kawasan yang direkam untuk mengelakkan menakutkan penguin ketika mereka datang ke darat.
Terus ke kawasan yang direkam untuk mengelakkan menakutkan penguin ketika mereka datang ke darat.

Di sini sekarang, setengah dunia, adalah sekumpulan turis dan sukarelawan yang menunggu dengan nafas tertangguh agar penguin muncul dari perairan dingin laut. Tidak ada lagu yang melambung tinggi tetapi kami semua melakukan yang terbaik untuk menahan kegembiraan, hampir tidak menyembunyikan kegembiraan kami.

Yang mengatakan ini adalah adegan keluar dari filem, walaupun merupakan karya kita sendiri, yang bermain di fikiran kita selama beberapa hari atau minggu atau bulan sebelum saat ini.

Tidak ada Jason Momoa, tidak ada otot yang bergoyang atau tatu jahat. Tetapi menyihir semua sama.

Kadang-kadang kita hanya perlu diberikan apa yang telah kita doakan, kerana penguin yang telah kita tunggu sepanjang malam akhirnya muncul, melompat ke atas batu seperti keajaiban kecil.

Akhirnya, Penguin bermata kuning yang langka kembali dari laut.
Akhirnya, Penguin bermata kuning yang langka kembali dari laut.

Kadang-kadang kita hanya memerlukan harapan.

The Taman Jurassic petikan watak Dr Ian Malcom – “Kehidupan mencari jalan” – berlaku di sini. Sekiranya tahun lalu mengajar kita apa-apa, Alam juga berusaha keras untuk pulih. Dan ingatan kita pada malam itu di Curio Bay, yang menyaksikan perarakan penguin tunggal itu, terasa seperti pemulihan.

Laut dan pasir. Hutan batu. Penguin dan kesunyian di bangun. Rasa tenang, dan penyembuhan jiwa kita.

Untuk lebih banyak kisah hidup, lawati lifeforbeginners.com.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *