Pendapatan Gamuda melonjak pada Q3 kerana harta tanah, projek pembinaan meningkat | PressCliff

Pendapatan Gamuda melonjak pada Q3 kerana harta tanah, projek pembinaan meningkat |  Surat Bahasa Melayu


Melangkah ke hadapan, Gamuda menjangkakan kinerjanya untuk tahun kewangan semasa yang berakhir pada 31 Julai 2021, didorong oleh penjualan hartanah luar negeri di Vietnam dan Singapura, serta kemajuan berterusan MRT Putrajaya Line. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Keuntungan bersih Gamuda Bhd meningkat tiga kali ganda kepada RM141.83 juta pada suku ketiga yang berakhir pada 30 April 2021, daripada RM40.23 juta tahun sebelumnya kerana kadar projek pembinaan dan harta tanah, serta trafik pada lebuh raya, kembali ke tahap sekatan sebelum pergerakan.

“Keuntungan bersih suku tahunan yang rendah tahun lalu bertepatan dengan bermulanya wabak global Covid-19 dengan Malaysia mengenakan perintah kawalan pergerakan yang belum pernah terjadi sebelumnya pada 18 Mac 2020,” kata pemaju infrastruktur dan harta tanah.

Pendapatan kumpulan untuk suku yang ditinjau melonjak 76.6 peratus tahun ke tahun kepada RM971.18 juta.

Melangkah ke hadapan, Gamuda menjangkakan kinerjanya untuk tahun kewangan semasa yang berakhir pada 31 Julai 2021, didorong oleh penjualan hartanah luar negeri di Vietnam dan Singapura, serta kemajuan berterusan MRT Putrajaya Line.

Kumpulan itu mengatakan ketahanannya akan disokong oleh buku pesanan pembinaannya berjumlah RM4.9 bilion dan penjualan harta tanah yang belum dibayarkan berjumlah RM4 bilion, yang akan melihatnya dalam dua tahun akan datang.

“Selain itu, kelompok ini memiliki neraca yang sehat dengan kecepatan yang bijaksana di bawah 0,3 kali,” kata Gamuda. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *