Pasukan petugas Covid-19 Singapura merancang ‘normal baru’ lebih awal dengan ujian pantas dan kemungkinan pemulihan rumah | PressCliff

Pasukan petugas Covid-19 Singapura merancang 'normal baru' lebih awal dengan ujian pantas dan kemungkinan pemulihan rumah |  Surat Bahasa Melayu


Sehingga Covid-19 dapat dirawat seperti penyakit yang sering terjadi seperti selesema, orang masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan perlindungan yang diperlukan seperti menjaga jarak yang selamat antara satu sama lain dan memakai topeng. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 24 Juni – Pemerintah sedang menyusun peta jalan untuk menuju ke arah “normal baru” yang mungkin termasuk orang-orang yang menjalani ujian cepat secara berkala, mendapatkan suntikan vaksinasi dan dapat pulih di rumah dan bukannya di hospital ketika mereka mendapat Covid- 19.

Ia juga mengatakan bahawa coronavirus tidak akan pernah hilang dan orang harus membiasakan hidup dengan penyakit di antara mereka. Inilah yang dimaksudkan oleh pakar perubatan apabila mereka mengatakan penyakit ini bersifat endemik.

Dalam tulisan pendapat yang diterbitkan hari ini (24 Jun) di pelbagai surat khabar, termasuk The Straits Times, ketiga-tiga ketua pasukan petugas nasional Covid-19 mengatakan bahawa cara Singapura bertindak balas terhadap orang yang dijangkiti pada masa akan datang kemungkinan besar berbeza dari sekarang.

Menteri Kewangan Lawrence Wong, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung, dan Menteri Perdagangan dan Industri Gan Kim Yong secara kolektif mengatakan bahawa ketika Singapura mencapai tonggak vaksinasi, berikut adalah beberapa senario yang mungkin terjadi di masa depan.

1. Mengasingkan

Orang yang dijangkiti yang telah diberi vaksin terhadap penyakit ini dapat pulih di rumah kerana gejalanya akan “kebanyakan ringan” dan risiko penularannya rendah kerana orang lain di sekitar juga akan diberi vaksin.

Oleh itu, negara akan “bimbang dengan sistem penjagaan kesihatan yang berlebihan”, kata mereka.

2. Menguji

Tidak perlu melakukan penelusuran kontak dan karantina orang secara besar-besaran setiap kali jangkitan dijumpai.

Sebagai gantinya, orang boleh menjalani ujian dengan kerap menggunakan pelbagai ujian yang cepat dan mudah.

Sekiranya keputusan ujian positif, individu perlu mendapatkan pengesahan dengan ujian tindak balas rantai polimerase (PCR) dan kemudian mengasingkan diri.

3. Pemantauan

Daripada memantau nombor jangkitan setiap hari, pihak berwajib akan lebih fokus pada hasilnya, seperti berapa banyak pesakit yang jatuh sakit, berakhir di unit rawatan intensif atau perlu diintubasi untuk mendapatkan oksigen.

“Ini seperti bagaimana kita sekarang memantau influenza,” tambah mereka.

4. Perhimpunan besar

Singapura secara beransur-ansur dapat mempermudah peraturan pengurusannya yang selamat dan meneruskan perhimpunan besar juga di acara-acara besar seperti Perbarisan Hari Kebangsaan atau undur Tahun Baru.

Ini akan membolehkan perniagaan “mempunyai kepastian bahawa operasi mereka tidak akan terganggu”, kata pasukan petugas.

Sejalan dengan ini, pengujian akan menjadi alat yang tidak lebih baik untuk membuat pagar cincin dan mengkuarantin orang yang terdedah kepada orang yang dijangkiti, tetapi untuk membolehkan peristiwa dan aktiviti berskala besar berlangsung dengan selamat.

Untuk ini berlaku, pilihan ujian pantas seperti alat pernafasan yang memakan masa sekitar satu hingga dua minit untuk menghasilkan keputusan harus melengkapkan ujian PCR yang lebih memakan masa.

5. Melancong

Perjalanan udara dapat dilanjutkan, setidaknya ke negara-negara yang telah mengendalikan virus dan mengubahnya menjadi norma endemik.

“Kami akan saling mengenali sijil vaksinasi.

“Pelancong, terutama yang diberi vaksin, dapat diuji sendiri sebelum berangkat dan dibebaskan dari karantina dengan ujian negatif semasa ketibaan.”

Inilah rancangan yang dibayangkan oleh pasukan petugas, walaupun ia tahu bahawa pertempuran melawan Covid-19 “akan terus penuh dengan ketidakpastian”.

“Sementara itu, kami masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan perlindungan yang diperlukan, untuk mencegah jangkitan dan rawat inap,” kata para menteri, merujuk pada pemakaian topeng, menjaga kebersihan diri dan jarak yang aman.

Para menteri menyedari bahawa pertarungan berpanjangan melawan Covid-19 telah membuat warga Singapura “lelah”, dengan banyak yang bertanya kapan dan bagaimana wabak itu akan berakhir.

“Berita buruknya adalah bahawa Covid-19 tidak akan pernah hilang,” kata mereka.

Berita baiknya ialah Singapura dapat berusaha mengubah virus menjadi penyakit endemik seperti influenza.

“Setiap tahun, banyak orang terkena selesema. Sebilangan besar pulih tanpa perlu dimasukkan ke hospital dan dengan sedikit atau tanpa ubat, ‚ÄĚkata mereka.

“Kami dapat berusaha mencapai hasil yang serupa untuk Covid-19 mengubah pandemi menjadi sesuatu yang kurang mengancam, seperti influenza, seperti penyakit tangan, kaki dan mulut, atau cacar air, dan meneruskan kehidupan kita.”

Vaksinasi tetap penting

Salah satu strategi utama untuk mencapai tahap normal adalah dengan terus menjangkau orang-orang yang diberi vaksin.

Merujuk kepada Israel – yang mempunyai kadar vaksinasi tertinggi di dunia pada 60 persen penduduknya – ketiga menteri mengatakan bahawa kadar jangkitan di kalangan orang yang diberi vaksin adalah 30 kali lebih rendah daripada yang tidak divaksinasi.

Begitu juga, kadar kemasukan ke hospital untuk vaksin juga lebih rendah – sebanyak 10 kali.

Di Singapura, daripada lebih daripada 120 individu yang diberi vaksin sepenuhnya – termasuk orang di atas usia 65 tahun – yang dijangkiti Covid-19, semuanya tidak mempunyai gejala ringan atau tidak.

Sebaliknya, kira-kira 8 peratus daripada yang tidak divaksin mengalami gejala serius.

Singapura sedang dalam perjalanan untuk mendapatkan dua pertiga penduduknya diinokulasi dengan sekurang-kurangnya satu dos pada awal Julai.

Tonggak seterusnya adalah sekurang-kurangnya dua pertiga penduduk diberi vaksin sepenuhnya dengan dua dos sekitar Hari Kebangsaan (9 Ogos).

Untuk mempertahankan perlindungan yang tinggi dan mempertahankan diri dari strain mutan baru yang tahan terhadap vaksin yang tersedia, tembakan pengganti mungkin diperlukan di masa depan.

Melakukannya mungkin bermaksud harus mengadakan program vaksinasi bertahun-tahun yang komprehensif, kata pasukan petugas.

Di Singapura, kadar kematian Covid-19 adalah antara yang terendah di dunia, dengan 35 orang di sini meninggal dunia akibat komplikasi akibat penyakit ini. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *