Northpoint City, Waterway Point antara tempat yang dilawati oleh kes Covid-19 di Singapura semasa berjangkit | PressCliff

Northpoint City, Waterway Point antara tempat yang dilawati oleh kes Covid-19 di Singapura semasa berjangkit |  Surat Bahasa Melayu


Northpoint City di Yishun dan Waterway Point di Punggol telah dikunjungi oleh kes Covid-19 dalam tempoh berjangkit mereka. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 24 Jun – Dua pusat membeli-belah, Northpoint City di Yishun dan Waterway Point di Punggol, ditambahkan ke daftar tempat-tempat awam yang pernah dikunjungi oleh kes Covid-19 selama tempoh menular mereka.

Dalam kemas kini keduanya mengenai keadaan koronavirus di sini kemarin (23 Jun), Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan bahawa orang yang berjangkit telah berkunjung ke tempat-tempat ini pada beberapa waktu seperti yang ditunjukkan dalam carta di bawah:

MoH mengatakan bahawa salah satu kes adalah seorang lelaki Singapura berusia 26 tahun yang bekerja sebagai anggota kru dapur di outlet Monster Curry di pusat membeli-belah Ion Orchard. Lelaki itu pada mulanya diuji untuk Covid-19 pada 13 Jun sebagai sebahagian daripada pengawasan kementerian terhadap pekerja di sana dan negatif. Dia kemudian mengalami sakit tekak pada 19 Jun tetapi tidak mendapatkan rawatan perubatan.

Dia kemudian mengalami demam pada 21 Jun dan mendapatkan rawatan di klinik di mana dia diuji untuk Covid-19. Pada hari yang sama, dia ditempatkan di karantina setelah dikenal pasti sebagai kontak rapat kes yang disahkan. Pada 22 Jun, dia positif untuk Covid-19.

Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa pihaknya sudah memberitahu orang yang dikenal pasti sebagai kenalan rapat mengenai kes yang disahkan.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, orang yang berada di lokasi ini pada waktu yang ditentukan harus memantau kesihatan mereka dengan teliti selama 14 hari dari tarikh lawatan mereka,” tambahnya.

“Mereka harus segera berjumpa doktor jika mereka mengalami gejala jangkitan pernafasan akut (seperti batuk, sakit tekak dan hidung berair), serta demam dan kehilangan rasa atau bau, dan memberitahu doktor mengenai sejarah pendedahan mereka.”

Individu boleh mengakses perkhidmatan Pemeriksaan Sendiri Pencocokan Lokasi SafeEntry melalui aplikasi mudah alih TraceTogether, aplikasi SingPass, atau di https://wereyouthere.safeentry.gov.sg untuk memeriksa sama ada mereka berada di lokasi ini pada masa yang ditentukan, berdasarkan rekod SafeEntry mereka sendiri.

Orang ramai tidak perlu mengelakkan tempat di mana kes Covid-19 yang disahkan telah berlaku, kata MoH.

Agensi Alam Sekitar Nasional akan melibatkan pengurusan premis yang terlibat untuk memberi panduan mengenai pembersihan dan pembasmian kuman.

Semalam, KKM melaporkan 22 kes baru Covid-19, 13 daripadanya ada di masyarakat. Selebihnya sembilan diimport. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *