Nasdaq, S&P 500 meningkatkan puncak baru apabila pemulihan pekerjaan mendapat daya tarikan | PressCliff

Nasdaq, S&P 500 meningkatkan puncak baru apabila pemulihan pekerjaan mendapat daya tarikan |  Surat Bahasa Melayu


Orang ramai dilihat di Wall Street di luar Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 19 Mac 2021. – Gambar Reuters

24 JUN – Indeks Nasdaq dan S&P 500 mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada hari Khamis, didorong oleh saham Tesla dan firma teknologi rak lain kerana data yang menunjukkan lebih sedikit tuntutan pengangguran mingguan menyokong pandangan pemulihan yang stabil di pasaran buruh.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun 7,000 menjadi 411,000 untuk minggu yang berakhir pada 19 Jun, kata Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis, tetapi masih lebih tinggi daripada 380,000 yang telah diramalkan oleh ahli ekonomi.

Laporan berasingan dari Jabatan Perdagangan pada hari Khamis mengesahkan pertumbuhan ekonomi meningkat pada suku pertama, berkat rangsangan fiskal yang besar.

Tesla Inc meningkat 3.8 peratus setelah Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mengatakan bahawa dia akan menyenaraikan usaha internet ruang angkasa SpaceX, Starlink, apabila aliran tunainya dapat diramalkan, sambil menambah bahawa pemegang saham Tesla boleh memilih untuk melabur.

Nama teknologi topi besar seperti Apple Inc, Microsoft Corp, pemilik Google Alphabet Inc, Netflix Inc dan Facebook Inc juga meningkat antara 0,5 persen dan 0,8 persen dan merupakan antara peningkatan terbesar untuk S&P 500 dan Nasdaq.

“Itu lebih mencerminkan keyakinan orang untuk kembali ke pasaran,” kata Robert Pavlik, pengurus portfolio kanan di Dakota Wealth di New York.

“Berapa lama ia akan bertahan adalah persoalannya. Sekiranya anda melihat kenaikan kadar faedah, maka keyakinan itu mungkin akan tergoncang. “

Sejauh ini bulan ini, indeks nilai, yang merangkumi stok tenaga, kewangan dan perindustrian yang berkaitan dengan ekonomi, ketinggalan berbanding pertumbuhan pertumbuhannya yang berteknologi tinggi walaupun mengekalkan kemajuan yang kuat dari tahun ke semasa.

“Orang akan melihat semakin banyak bahawa nilai menjadi lebih mahal dan stok pertumbuhan, yang dilihat sebagai dinilai terlalu tinggi, menjadi lebih murah dan peluang untuk pelabur yang lebih fokus,” kata Pavlik.

Tumpuan juga pada pertemuan Biden dengan sekumpulan senator AS bipartisan pada hari Khamis untuk membincangkan kerangka cadangan mereka untuk rang undang-undang infrastruktur ketika dia ingin mendorong paket perbelanjaan besar-besaran melalui Kongres walaupun ada tentangan Republik.

Pada 9:59 pagi ET, Dow Jones Industrial Average naik 259,96 mata, atau 0,77 peratus, pada 34,134.20, S&P 500 naik 23,05 mata, atau 0,54 persen, pada 4,264.89, dan Nasdaq Composite naik 105,09 mata, atau 0.74 peratus, pada 14.376.83.

Indeks sektor perkhidmatan teknologi, penjagaan kesihatan dan komunikasi berada di puncaknya.

Eli Lilly dan Co melonjak 8.5 peratus setelah pembuat ubat itu mengatakan akan memohon persetujuan dipercepat Pentadbiran Makanan dan Dadah AS untuk ubat Alzheimer eksperimennya tahun ini.

Sebagai tindak balas, Biogen Inc, yang mendapat persetujuan kontroversial untuk aducanumab ubat Alzheimer awal bulan ini, turun 5 persen.

MGM Resorts International naik 3.8 peratus setelah Deutsche Bank menaikkan taraf saham pengendali kasino menjadi “beli” dari “tahan”.

Accenture Plc meningkat 2.5 peratus setelah firma perunding IT menaikkan ramalan pendapatan sepanjang tahun.

Masalah pendahuluan melebihi jumlah penurunan dengan nisbah 2-ke-1 di NYSE dan dengan nisbah 2.1-ke-1 pada Nasdaq.

S&P 500 mencatatkan 30 tertinggi 52 minggu baru dan satu rendah baru sementara Nasdaq mencatatkan 95 tertinggi baru dan 11 terendah baru. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *