Menteri Dalam Negeri mengatakan penguat kuasa pemerintah tidak memerlukan waran untuk memeriksa premis yang disyaki melanggar SOP Covid-19 | PressCliff

Menteri Dalam Negeri mengatakan penguat kuasa pemerintah tidak memerlukan waran untuk memeriksa premis yang disyaki melanggar SOP Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Pegawai penguatkuasa melakukan pemeriksaan spot SOP di sebuah kilang di Mak Mandin, Pulau Pinang, 23 Jun 2021. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Agensi penguatkuasaan dapat melakukan pemeriksaan mengenai tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO) tanpa waran, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Dia mengatakan bahawa perkara ini telah ditetapkan di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021 yang diwartakan pada 14 Januari.

“Kami saat ini tertakluk kepada Ordinan Darurat, kami dapat memasuki dan melakukan pemeriksaan di tempat yang dibenarkan beroperasi dengan izin pemerintah sesuai dengan syarat yang ditetapkan,” katanya ketika ditemui setelah memerhatikan operasi pematuhan MCO SOP di dua kilang di Puchong dan Petaling Jaya hari ini.

Dia menyatakan demikian sebagai tindak balas kepada kenyataan naib presiden Persatuan PKS Malaysia, Chin Chee Seong yang mempersoalkan tindakan agensi penguatkuasaan yang tidak mengemukakan surat atau waran rasmi ketika melakukan pemeriksaan.

Mengulas kenyataan Presiden Pengilang Malaysia Tan Sri Soh Thian Lai bahawa serbuan yang kerap dilakukan oleh pihak berkuasa telah mengganggu operasi kilang, Hamzah mengatakan pemeriksaan dilakukan berdasarkan aduan orang ramai untuk memastikan semua pihak mematuhi SOP.

Sementara itu, mengenai dakwaan pelanggaran SOP di Pusat Latihan Polis (Pulapol), di sini yang menjadi viral di media sosial hari ini, Hamzah mengatakan siasatan mengenai perkara itu akan dilakukan.

“Tindakan akan diambil terhadap pegawai yang terlibat sekiranya mereka didapati melanggar SOP,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *