Memakai topeng dan kegelisahan sosial, itu rumit | PressCliff

Memakai topeng dan kegelisahan sosial, itu rumit |  Surat Bahasa Melayu


Sebilangan orang menggunakan topeng untuk menyembunyikan emosi seseorang dan melindungi diri dari pandangan orang lain. – gambar filadendron / IStock.com melalui AFP

NEW YORK, 24 Jun – Topeng telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian kita. Digunakan terutamanya sebagai alat untuk melawan penyebaran Covid-19, aksesori pelindung ini juga berguna untuk alasan lain, dengan banyak penemuan yang membantu mengurangkan kegelisahan sosial dan melindungi pemakai dari pandangan orang lain.

Mandat memakai topeng, terutama untuk lokasi luar, telah dilonggarkan atau dijatuhkan di banyak lokasi dalam sebulan terakhir. Walaupun negara-negara Israel dan AS menolak pemakaian topeng dalam banyak konteks awal tahun ini, Perancis mengikutinya minggu lalu dan Itali adalah yang terbaru untuk mencabut larangan memakai topeng di luar minggu ini. Walau bagaimanapun, aksesori ini, yang telah ada di antara kita selama hampir setahun sekarang, masih jauh dari hilang dari pemandangan bandar.

Ada yang terus memakai topeng kerana takut dijangkiti atau kerana takut menjangkiti orang lain, risiko yang kira-kira 1 peratus di luar mengikut NY Times. Bagi orang lain yang ingin terus memakainya, fungsinya lebih mengejutkan: untuk menutup – secara harfiah – emosi mereka dan melindungi mereka dari pandangan orang lain. Kualiti yang akan difahami oleh ramai yang mengalami gangguan kecemasan. Menurut Persatuan Kegelisahan dan Depresi Amerika, sekitar 7 peratus orang dewasa AS dipengaruhi oleh fobia sosial ini, “dicirikan oleh ketakutan atau kegelisahan yang melampau dalam satu atau lebih persekitaran sosial,” seperti yang dijelaskan oleh Mental Health America. Dan wanita lebih terjejas daripada lelaki.

‘Rasa kebebasan’

“Dengan suhu meningkat, tidak menyenangkan memakai topeng, tetapi sangat penting bagi saya.” Bagi Caroline, aksesori ini telah menjadi “mesti dimiliki” di almari pakaiannya dan dia selalu memakainya di dalam beg tangannya. “Ini membolehkan saya tidak memikirkan penampilan saya. Sekiranya saya ingin merajuk, tidak ada yang akan melihatnya, ”kata peguam syarikat itu. “Saya tidak lagi mempunyai tekanan sosial untuk tersenyum sepanjang masa. Ini perasaan kebebasan. Terima kasih kepada topeng itu, wanita muda itu merasa “fasa dengan tindakannya” dan “kurang bertanya pada dirinya sendiri mengenai gerak geri dan pergerakannya.”

Ini kisah serupa untuk Marie. Pemain berusia 29 tahun itu menganggapnya sebagai perlindungan daripada gangguan jalanan. “Sejak saya memakai topeng, saya kurang mendekati.”

Belajar melepaskan topeng

Walau bagaimanapun, para penyelidik memberi amaran tentang penggunaan topeng muka sebagai sejenis penopang jangka panjang oleh individu yang cemas yang sukar keluar tanpa topeng, walaupun mereka dibenarkan. Menurut saintis dari University of Waterloo di Kanada, dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Anxiety, Stress, & Coping, topeng boleh menjadi penghalang ketika mengekspresikan diri dan menimbulkan rasa takut disalahpahami. Lebih-lebih lagi, ia mengurangkan ketepatan ketika membaca emosi, dengan risiko menimbulkan interpretasi negatif. Terakhir, ahli psikologi memberi amaran mengenai gangguan seperti ini yang muncul pada individu tertentu apabila sekatan pandemi dilonggarkan. Kerana bagi banyak orang, kembali ke kehidupan normal boleh menjadi kejam.

Topeng ini bukan penyelesaian tetap untuk melawan kegelisahan sosial, tetapi ia dapat dianggap sebagai alat sokongan. Dalam artikel di Spectrum News 1, ahli psikologi Susan Albers menasihatkan untuk melepaskan diri dari topeng sedikit demi sedikit. Dalam kata-katanya, “sekarang adalah masa untuk mula menangani kegelisahan sosial anda, hanya pakai topeng anda ketika itu benar-benar diperlukan.” – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *