MCO penuh mempengaruhi rantaian bekalan untuk industri pembinaan, kata persatuan pembina induk | PressCliff

MCO penuh mempengaruhi rantaian bekalan untuk industri pembinaan, kata persatuan pembina induk |  Surat Bahasa Melayu


Pekerja binaan berjalan melintasi pelantar di tapak bangunan di Kuala Lumpur 14 Februari 2021. Sejak permulaan perintah kawalan pergerakan penuh (FMCO), rantaian bekalan terganggu, kata Presiden Master Builders Association Malaysia (MBAM) Tan Sri Sufri Mhd Zin. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Industri pembinaan memerlukan rantaian bekalannya untuk kerja-kerja pembinaan yang kritikal dan penting.

Sejak permulaan perintah kawalan pergerakan penuh (FMCO), rantaian bekalan terganggu, kata Presiden Master Builders Association Malaysia (MBAM) Tan Sri Sufri Mhd Zin.

“Kuari tidak diizinkan beroperasi, penyediaan bahan binaan seperti agregat telah menurun dan beberapa kilang batch beton siap pakai yang dibenarkan beroperasi tidak dapat memenuhi permintaan penawaran konkrit kepada kontraktor.

Kerja-kerja pembinaan kritikal yang dibenarkan yang masih beroperasi di seluruh FMCO ini menghadapi tahap rantaian bekalan yang rendah, ”katanya dalam satu kenyataan.

Sufri mengatakan bahawa industri tersebut diberitahu bahawa pengusaha kuari hanya dibenarkan membekalkan bahan binaan dari stok yang ada di mana peledakan dan pengekstrakan dilarang.

“Pada masa ini, hanya 10 persen tenaga kerja pemain baja dan simen yang diperbolehkan, yang menganggur atau melakukan kerja penyelenggaraan, tanpa operasi produksi.

“Pemain keluli dan simen penting dalam rantaian bekalan industri pembinaan, membekalkan produk keluli dan simen untuk projek infrastruktur kritikal seperti MRT, LRT3 dan ECRL. Dengan penghentian pengeluaran hampir satu bulan, rantaian bekalan ke projek kritikal di atas dan projek lain akan terganggu, ”tambahnya.

MBAM mendesak kerajaan agar rantaian bekalan industri pembinaan beroperasi semula. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *