Majlis Perubatan Malaysia: Semua latihan pengkhususan perubatan yang dijalankan di Malaysia memerlukan pendaftaran KKM | PressCliff

Majlis Perubatan Malaysia: Semua latihan pengkhususan perubatan yang dijalankan di Malaysia memerlukan pendaftaran KKM |  Surat Bahasa Melayu


Presiden Majlis Perubatan Malaysia Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata perkara itu telah disarankan dan dipersetujui dalam pertemuan antara MMC, Agensi Kelayakan Malaysia, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Kesihatan pada 15 Jun. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Semua latihan pengkhususan perubatan yang ditawarkan di negara ini oleh institusi pengajian tinggi, termasuk program perkongsian atau berkembar dengan badan yang diperakui antarabangsa, diminta untuk mendaftar dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KKM) dan menjalani proses akreditasi.

Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata perkara itu telah disarankan dan dipersetujui dalam pertemuan antara MMC, Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Kementerian Kesihatan (KKM) dan KKM pada 15 Jun.

Mesyuarat juga bersetuju bahawa kelayakan asing yang diakui oleh MMC atau Parallel Pathways yang dikendalikan oleh KKM tidak perlu menjalani proses akreditasi MQA kerana mereka bukan program latihan yang ditawarkan di negara ini dan KKM hanya menyediakan kemudahan untuk calon sebagai persediaan untuk mereka peperiksaan.

“Mesyuarat MMC ke-407 pada 22 Juni juga memperhatikan hal itu dan bersetuju dengan saranan pertemuan bersama antara MMC, MQA, KKM dan KKM.

“Oleh itu, MMC dan MQA akan memastikan kualiti program pendidikan di negara ini yang berkaitan dengan pengkhususan perubatan memenuhi standard yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia menambahkan bahawa melalui usaha itu, lebih banyak pakar perubatan berkualiti tinggi dapat diciptakan untuk memenuhi keperluan perkhidmatan perubatan di negara ini.

MMC mengakui kelayakan pengkhususan perubatan di negara yang ditawarkan oleh institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan dan pengkhususan perubatan asing yang ditawarkan sepenuhnya di negara lain atau bekerjasama dengan institusi tempatan, untuk tujuan pendaftaran pakar dalam Daftar Pakar Nasional ( NSR). – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *