Categories: KehidupanNews

Lukisan Churchill dari Onassis superyacht dijual dengan harga AS $ 1.85 juta | PressCliff


Lukisan ‘The Moat, Breccles’ buatan Winston Churchill yang dihadiahkan kepada pembesar Yunani Aristotle Onassis dijual dengan harga AS $ 1,85 juta pada lelongan Phillips di New York pada 23 Jun 2021. – Gambar AFP

NEW YORK, 24 Jun – Sebuah lukisan oleh Perdana Menteri Britain masa perang Winston Churchill yang dihadiahkan kepada pembesar Yunani Aristotle Onassis dijual dengan harga AS $ 1.85 juta (RM7.7 juta) pada lelongan Phillips di New York semalam.

“The Moat, Breccles,” landskap minyak yang ditandatangani pada tahun 1921, digunakan dalam harga anggaran pra-penjualan antara US $ 1.5 juta hingga US $ 2 juta.

Jualan itu jauh lebih rendah daripada US $ 11.6 juta yang dijaringkan oleh lukisan Churchill lain yang dijual oleh Angelina Jolie pada Christie pada Mac lalu.

Meskipun gagal memecahkan rekod, pemandangan yang disebut Churchill dalam esei Disember 1921 yang berjudul “Lukisan sebagai Hiburan” – menarik perhatian para penggemar sejarah dan selebriti.

Churchill menyimpan lukisan itu selama 40 tahun sebelum menawarkannya pada tahun 1961, empat tahun sebelum kematiannya, kepada rakannya Onassis.

Hartawan itu sangat bangga dengan pemberiannya sehingga dia menggantungnya di tempat kehormatan – di belakang palang kapal layarnya – di samping karya Vermeer, Gauguin, El Greco dan Pissarro.

Kapal layar super ini, yang diberi nama “Christina” setelah anak perempuan Onassis, adalah bekas kapal fregat Tentera Laut Kanada, sepanjang hampir 100 meter. Itu merupakan bahagian pendaratan Normandia sebelum Onassis membeli kapal itu selepas perang dengan harga AS $ 34,000.

Onassis telah diubah suai dengan mewah hingga AS $ 4 juta, menjadikannya “salah satu struktur paling luar biasa yang melayang,” kata Wakil Ketua Phillips, Jean-Paul Engelen kepada AFP.

Ia adalah tempat berkumpul yang disukai untuk orang kaya dan terkenal, termasuk Elizabeth Taylor, John F. dan Jackie Kennedy, Richard Burton, Grace Kelly, J. Paul Getty, Eva Peron dan lain-lain.

Ketika Onassis meninggal pada tahun 1975, tujuh tahun setelah berkahwin dengan Jackie Kennedy, kapal layar itu dijual dan semua barang di dalam kapal disimpan, sehingga warisnya baru-baru ini memutuskan untuk berpisah dengan lukisan itu.

Untuk memacu minat pada kanvas, Phillips telah membuat bar di “Christina” – yang dikenali sebagai Ari’s Bar – di bilik pamerannya di New York, termasuk faks gigi pausnya yang terkenal, dan mengisi rak dengan sampanye Pol Roger, gelembung pilihan Churchill. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago