KPMG tidak lagi menjadi juruaudit Serba Dinamik | PressCliff

KPMG tidak lagi menjadi juruaudit Serba Dinamik |  Surat Bahasa Melayu


KPMG telah mengemukakan notis peletakan jawatannya sebagai juruaudit Serba Dinamik Holdings Bhd. – Gambar fail Reuters

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Tetuan KPMG PLT telah mengemukakan notis peletakan jawatannya sebagai juruaudit Serba Dinamik Holdings Bhd, berkuat kuasa serta-merta, berikutan tuntutan yang diajukan kepada mereka oleh penyedia perkhidmatan dan penyelesaian kejuruteraan minyak dan gas.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, Serba Dinamik mengatakan bahawa notis tersebut menyatakan bahawa saman yang diajukannya pada 22 Jun 2021, terhadap KPMG PLT berkaitan dengan audit berkanun syarikat yang sedang berjalan untuk tempoh kewangan yang berakhir pada 30 Jun 2021, telah berkompromi dengan kemampuan terakhir untuk menjalankan tugas audit secara bebas dan melaksanakan tugas profesionalnya.

“Syarikat kini sedang mengenal pasti juruaudit baru yang akan dilantik menurut Seksyen 271 (2) (b) Akta Syarikat 2016 dan akan membuat pengumuman segera setelah selesai pelantikan juruaudit baru,” katanya.

Dalam pernyataan yang berasingan, Serba Dinamik mengatakan ia tidak pernah mendakwa bahawa pengerusinya secara rasmi telah berkomunikasi dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC) atau Bursa Malaysia Bhd (Bursa).

“Kami mengucapkan terima kasih kepada institusi kerana tidak menyelidiki fakta kes ini, fakta yang masih belum diketahui,” katanya.

Syarikat itu mengatakan bahawa ia mengakui nasihat SC dan Bursa bahawa juruaudit dapat menggunakan beberapa elemen skeptisisme profesional semasa audit.

“Tetapi keraguan ini harus disampaikan kepada klien mereka untuk menyelesaikan masalah yang disorot, dan skeptisisme tidak cukup bagi auditor untuk melaporkan sebelum waktunya, yang merugikan syarikat dan pasaran,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *