‘Kini giliran anda untuk menjadi pahlawan’: Chong Wei menyampaikan pesanan tulus kepada atlet yang berada di Tokyo | PressCliff

'Kini giliran anda untuk menjadi pahlawan': Chong Wei menyampaikan pesanan tulus kepada atlet yang berada di Tokyo |  Surat Bahasa Melayu


Chong Wei mengingatkan atlet negara bahawa 32 juta rakyat Malaysia akan bersorak dan mendoakan kejayaan mereka. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Wira badminton Malaysia, Datuk Lee Chong Wei menyampaikan pesan inspirasi kepada atlet Olimpik, dengan masa kurang dari sebulan untuk mengadakan pertunjukan sukan terbesar di Bumi, yang akan bermula pada 23 Julai.

Chong Wei, yang juga Chef-de-Mission (CDM) Malaysia untuk Sukan Tokyo, mengatakan dengan persiapan untuk Olimpik ‘terkoyak pandemi’ sangat luar biasa, mungkin menjadi baik bagi beberapa orang untuk mengalahkan peluang sebagai kuda hitam.

Pemain berusia 38 tahun itu menyatakan bahawa, dalam kalendar sukan biasa, persiapan Sukan Olimpik mengambil masa sekitar dua tahun melalui kelayakan dan program yang dianjurkan oleh Majlis Sukan Negara dan persatuan sukan untuk mempertajam kemahiran, mengerjakan latihan dan memperkuat kekuatan mental.

Tetapi dengan pandemi Covid-19 yang tidak henti-hentinya, yang memaksa Sukan Tokyo ditunda selama satu tahun, persiapan hampir tidak seperti sebelumnya, kerana atlet berlatih dalam gelembung keselamatan di bawah karantina yang ketat, dan banyak kejohanan dan jadual latihan dihentikan.

Pemenang pingat perak Olimpik tiga kali, atlet paling berjaya di negara ini, juga mengingatkan kemenangan terakhirnya di pentas Olimpik, menewaskan bekas juara dan musuh baru Lin Dan dari China pada separuh akhir Sukan Rio 2016.

“Ketika saya mengalahkan Lin Dan, tidak ada yang mengalahkan harga diri dan kehormatan. Saya mati letih pada waktu itu di separuh akhir. Saya fikir saya akan kehilangan Lin Dan lagi. Tetapi saya memberitahu diri saya agar tidak mengecewakan 32 juta orang (untuk saya) pulang ke rumah.

“Memberi saya dorongan tambahan untuk meraih mata kemenangan. Bagaimana negara yang diraikan masih segar di fikiran saya. Bayangkan letusan nasional jika badan saya yang letih tidak memberi jalan dan saya dapat mengalahkan Chen Long sehari selepas itu?

“Saya melepaskan peluang saya. Sekarang giliran anda, kawan. Ini adalah masa untuk satu-satunya yang sukar untuk dilalui, ”tulis Chong Wei di laman Facebooknya.

Setelah kehilangan peluang untuk merangkul pingat emas yang paling dinanti-nantikan oleh negara dua kali, pada Sukan London 2008 dan 2012 di London, kedua-duanya setelah kekalahan kepada Lin Dan, Chong Wei hampir berjaya memenangi emas sukar difahami di Sukan Rio, tetapi kali ini ditolak oleh pemain China lain, Chen Long di final.

Chong Wei juga mengingatkan para atlet bahawa setiap kali mereka memakai lambang kebangsaan dan memasuki arena pertandingan, 32 juta rakyat Malaysia akan bersorak dan mendoakan kejayaan mereka.

“Jadilah wira Malaysia,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *