Kerajaan AS bersiap untuk mengeluarkan laporan penting mengenai UFO | PressCliff

Kerajaan AS bersiap untuk mengeluarkan laporan penting mengenai UFO |  Surat Bahasa Melayu


Pentagon ditunjukkan dengan Tugu Peringatan Tentera Udara di latar depan di Arlington, Virginia, AS, 11 September 2017. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 24 Jun – Pemerintah AS, yang secara terang-terangan menolak penampakan UFO yang selama beberapa dekad memicu imajinasi popular, siap mengeluarkan laporan yang luas tentang apa yang disebutnya “fenomena udara yang tidak dikenali,” berdasarkan pada pengamatan oleh juruterbang tentera Amerika.

Komuniti perisik AS, bersama dengan Pentagon, akan datang dalam beberapa hari mendatang untuk menyerahkan laporan kepada Kongres mengenai masalah ini. Pentagon dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah merilis atau mengesahkan keaslian video dari kapal terbang angkatan laut yang menunjukkan pesawat misteri menunjukkan kelajuan dan kemampuan manuver melebihi teknologi penerbangan yang diketahui.

Menjelang laporannya yang akan datang, para pegawai Departemen Pertahanan telah menjelaskan bahwa mereka memandang serius masalah ini sambil mengesampingkan pertanyaan tentang kemungkinan asal usul luar angkasa. Laporan itu menandakan titik tolak bagi tentera AS setelah berpuluh-puluh tahun memesongkan, membongkar dan memerhati pemerhatian terhadap objek terbang yang tidak dikenali dan “piring terbang.”

“Kami mengambil laporan mengenai serangan ke ruang udara kami – oleh pesawat mana pun, yang dikenal pasti atau tidak dikenali – dengan sangat serius, dan menyiasat masing-masing,” kata jurucakap Pentagon, Sue Gough.

Pengalaman Leftenan Komander Tentera Laut AS yang telah bersara Alex Dietrich adalah contohnya. Juruterbang pejuang itu adalah di antara beberapa penerbang kapal induk USS Nimitz yang terlibat dalam perjumpaan 2004 di lepas pantai California dengan pesawat yang tidak dikenali digambarkan menyerupai permen nafas besar “Tic Tac”.

Dietrich mengingatkan dalam wawancara dengan Reuters minggu ini bahawa objek bujur itu tidak memiliki “permukaan kendali penerbangan atau alat penggerak yang dapat dilihat.” Dietrich mengatakan bahawa dia yakin episod itu “dianalisis secara profesional, tenang” oleh rantai komando tentera setelah dia dan rakan-rakannya diberi taklimat.

Dia mengatakan bahawa dia berharap kemampuannya untuk pergi ke publik akan membantu meredakan stigma yang pernah dihadapi orang lain dalam keadaan yang sama, mendorong mereka untuk “bersuara, walaupun mereka tidak tahu apa yang mereka lihat.”

“Saya cuba menormalkannya dengan membicarakannya,” kata Dietrich, sambil menambah, “Saya harap saya bukan ‘UFO, orang Tic Tac’ sepanjang hidup saya.”

The New York Times dilaporkan pada 3 Jun bahawa pegawai perisik AS tidak menemui bukti bahawa fenomena udara tidak dikenali (UAP) yang disaksikan oleh juruterbang Tentera Laut adalah kapal angkasa asing, tetapi tidak dapat menjelaskan pergerakan luar biasa objek-objek ini dan tidak dapat secara pasti menolak penjelasan luar angkasa.

The Times, yang memetik pegawai kanan pentadbiran memberi penerangan mengenai versi terperinci laporan itu, mengatakan para pegawai mendapati bahawa sebahagian besar daripada lebih daripada 120 insiden UAP selama dua dekad yang lalu – banyak yang diperhatikan oleh kakitangan di dalam kapal terbang dan kapal perang Angkatan Laut AS – tidak berasal dari sebarang ketenteraan Amerika atau teknologi kerajaan yang maju.

Istilah “objek terbang yang tidak dikenali,” atau UFO, yang sudah lama dikaitkan dengan gagasan kapal angkasa asing, telah diganti dalam bahasa rasmi pemerintah oleh “UAP.” Sebagai tambahan kepada insiden UAP 2004, yang lain dari tahun 2014 dan 2015 yang berlaku di luar Pantai Timur AS telah disahkan oleh Angkatan Laut, dengan objek yang dianggap “tidak dikenali.”

Laporan itu, yang akan dikeluarkan oleh Pejabat Pengarah Perisikan Nasional, akan merangkumi pekerjaan pasukan petugas pimpinan Angkatan Laut AS yang ditubuhkan oleh Pentagon pada bulan Ogos 2020 untuk memeriksa insiden UAP. Senator AS Marco Rubio berperan penting dalam menugaskan laporan tersebut, yang diperintahkan sebagai bagian dari undang-undang yang lebih luas yang diluluskan tahun lalu.

Piring terbang perang dingin

Daya tarikan masyarakat terhadap UFO umumnya bermula pada tahun 1947, ketika juruterbang sebuah pesawat kecil melaporkan melihat sembilan objek “seperti piring” yang terbang dengan kecepatan supersonik berhampiran Mount Rainier di negara bagian Washington. Catatannya menimbulkan tajuk utama surat khabar mengenai “piring terbang” dan mendahului gelombang peninjauan AS yang serupa pada bulan-bulan berikutnya.

Pada tahun yang sama, pegawai tentera AS mengatakan bahawa bangkai kapal yang ditemui di dekat Roswell, New Mexico, mewakili sisa-sisa belon cuaca yang terhempas, walaupun teori mengenai kapal angkasa asing yang dijatuhkan dan mayat makhluk luar angkasa yang dijumpai telah lama berlanjutan di UFO.

Beraksi terhadap insiden seperti itu semasa puncak Perang Dingin, panel penasihat CIA menyimpulkan bahawa penampakan UFO menimbulkan potensi ancaman terhadap keselamatan negara. Maka bermulalah sejarah keraguan rasmi pemerintah terhadap laporan tersebut, menurut Christopher Mellon, mantan timbalan penolong setiausaha pertahanan perisik yang telah mendesak agar ketelusan rasmi yang lebih besar mengenai perkara ini.

Walaupun secara terbuka menolak UFO, Angkatan Udara menyiasat dan mengkatalogkan lebih dari 12,000 penampakan di bawah program Project Blue Book, yang mengkategorikan 701 kes sebagai “tidak dikenali” sebelum projek itu berakhir pada tahun 1969. Tentera Udara kemudian mengatakan bahawa ia tidak menemui petunjuk keselamatan negara ancaman atau bukti kapal luar angkasa.

Risiko keselamatan nasional konvensional yang ditimbulkan oleh insiden tersebut kemungkinan akan diliputi dalam laporan yang akan datang, menurut Mick West, seorang skeptis dan penyelidik UFO. Di sisi lain, West menambahkan, “bukti bahawa UAP mewakili sesuatu yang luar biasa – seperti anti-graviti, mungkin makhluk asing – belum ada dan tidak mungkin terjadi.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *