Categories: MalaysiaNews

Kementerian FT ingin memberi vaksin kepada 6.000 penunggang penghantaran makanan, 7,000 peniaga mulai Julai | PressCliff


Penunggang penghantaran makanan menerima sumbangan dari Jakim semasa program Kembara Al-Amin Ramadan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin 17 April 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Kementerian Wilayah Persekutuan mensasarkan untuk memberi vaksinasi kepada lebih daripada 6,000 penunggang makanan dan 7,000 peniaga di sini dan di Putrajaya dan Labuan bulan depan.

Menterinya, Tan Sri Annuar Musa mengatakan bahawa wajar jika golongan ini diberi keutamaan kerana mereka terdedah kepada risiko selain meyakinkan orang ramai yang harus berurusan dengan mereka setiap hari.

“Walaupun pengendara penyampaian makanan umumnya terdiri dari golongan muda berusia 20-an dan bukan kumpulan yang rentan, pekerjaan mereka juga merupakan perkhidmatan penting.

“Mereka harus bekerja tanpa mengira situasi termasuk memasuki kawasan Enhanced Movement Control Order (EMCO). Orang ramai merasa tidak selamat sehingga mereka mengetahui bahawa orang-orang ini (pelumba makanan) telah diberi vaksin.

“Mereka juga harus terus bekerja mencari nafkah. Sekiranya mereka tidak diberi vaksin, mereka akan terdemoralisasi dan terdedah kepada bahaya, jadi wajar untuk memberi mereka keutamaan, ”katanya pada sidang media khas baru-baru ini.

Dia mengatakan kementerian juga akan berbincang dengan syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran segera untuk mendapatkan maklumat mengenai pekerja.

Annuar berkata, kementerian juga memberi keutamaan kepada kumpulan yang berisiko tinggi di kawasan berkepadatan tinggi termasuk pekerja di Pasar Borong Kuala Lumpur (PBKL), penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR), pekerja pembinaan dan gelandangan.

“Kami memvaksinasi pekerja di warga PBKL dan PPR melalui program trak vaksinasi bergerak perintis dan hingga kini, lebih 200 orang kehilangan tempat tinggal juga telah divaksinasi,” tambahnya.

Annuar berkata, 50,000 orang di Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka akan diberi vaksin setiap hari menjelang bulan depan di 124 pusat pentadbiran vaksin (PPV) termasuk trak vaksinasi bergerak yang melayani kawasan PPR dan Perumahan Awam, kampung tradisional dan pusat untuk kehilangan tempat tinggal di ibu negara persekutuan .

Katanya, vaksinasi penduduk di Kuala Lumpur kini meningkat dari 7.000 dos menjadi 35.789, Putrajaya (1.000 hingga 1.800) dan Labuan (700 hingga 3.000) sehari. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago