Kematian kustodial: Keputusan mahkamah 7 Julai mengenai jumlah ganti rugi kerana kecuaian, tuntutan tanggungan kepada keluarga pekerja am | PressCliff

Kematian kustodial: Keputusan mahkamah 7 Julai mengenai jumlah ganti rugi kerana kecuaian, tuntutan tanggungan kepada keluarga pekerja am |  Surat Bahasa Melayu


Dalam prosiding hari ini yang dijalankan hampir, bangku Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan pemerintah untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh untuk memberikan keluarga sebagai ganti rugi RM100,000 kerana penahanan yang tidak sah dan RM50,000 untuk penyalahgunaan di pejabat awam. – Gambar Reuters

PUTRAJAYA, 24 Jun – Mahkamah Rayuan menangguhkan tarikh 7 Julai untuk memutuskan jumlah ganti rugi kerana tuntutan kecuaian dan tanggungan yang akan diberikan kepada keluarga pekerja am, Kamarulnizam Ismail, yang ditemui mati di Penjara Tapah pada tahun 2014.

Sebuah bangku tiga anggota yang diketuai oleh Hakim Datuk Yaacob Md Sam menetapkan tarikh tersebut setelah membenarkan pihak-pihak dalam rayuan untuk mengemukakan permohonan bertulis lebih lanjut mengenai jumlah ganti rugi kerana kecuaian dan jumlah ganti rugi untuk tuntutan tanggungan menjelang 30 Jun.

Peguam M. Visvanathan mewakili Rahaya Salleh, ibu kepada si mati, sementara peguam kanan persekutuan Azizan Md Arshad, Andi Razali Jaya A. Dadi dan Mohd Ashraf Abd Hamid hadir untuk polis, pegawai penjara dan kerajaan Malaysia.

Dalam prosiding hari ini yang dijalankan hampir, bangku Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan pemerintah untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh untuk memberikan keluarga sebagai ganti rugi RM100,000 kerana penahanan yang tidak sah dan RM50,000 untuk penyalahgunaan di pejabat awam.

Hakim Yaacob, yang dipengerusikan dengan Hakim Datuk Ahmad Nasfy Yasin dan Datuk M. Gunalan, memberikan ganti rugi khas keluarga sebanyak RM10,000 dan meningkatkan kos undang-undang untuk prosiding mahkamah rendah yang diberikan kepada keluarga dari RM12,000 menjadi RM30,000.

Bangku juga membenarkan rayuan keluarga untuk menuntut ganti rugi atas tuntutan tanggungan.

Walau bagaimanapun, mahkamah membenarkan keputusan Mahkamah Tinggi untuk menjumpai responden yang bertanggungjawab atas kecuaian.

Visvanathan memberitahu mahkamah bahawa keluarga si mati menuntut RM71,400 untuk tuntutan tanggungan dan RM250,000 sebagai ganti rugi kerana kecuaian.

Bagaimanapun, Azizan mengatakan bahawa ganti rugi bagi tuntutan tanggungan adalah RM27,685.44.

Pada bulan Ogos 2019, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa para defendan bertanggung jawab atas kecuaian dan memberikan keluarga Kamarulnizam RM100,000 untuk penahanannya yang tidak sah dan RM50,000 kerana salah guna jawatan awam.

Kemudian Pesuruhjaya Kehakiman Anslem Charles Fernandis (sekarang Hakim Mahkamah Tinggi) mengatakan Kamarulnizam, 39, ditahan di lokap balai polis Seberang Prai selama dua hari sebelum dibawa ke Penjara Tapah.

Hakim menggambarkan bahawa Kamarulnizam tinggal di lokap sebagai penahanan yang tidak sah kerana di bawah Seksyen 282 Kanun Prosedur Jenayah adalah wajib, setiap kali ada perintah, pegawai polis bertindak dalam masa yang munasabah untuk membawa mereka yang didapati bersalah ke penjara, dan tidak selepas dua hari.

Hakim Fernandis juga mengatakan pegawai warden di penjara Tapah seharusnya mengawasi Kamarulnizam dan lebih waspada setelah dia diberi ubat untuk cirit-birit.

Mahkamah Majistret di Pulau Pinang telah menjatuhkan hukuman denda sebanyak 14 hari kepada Kamarulnizam, jika dia mengaku bersalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 29, Akta Kesalahan Kecil 1957 dan Seksyen 89, Akta Polis 1967.

Kamarulnizam, yang bekerja di kilang gula di Pulau Pinang, melaporkan bahawa dia memilih menjalani hukuman penjara kerana dia memerlukan wang untuk membaiki keretanya, walaupun ayahnya Ismail muncul di mahkamah untuk menyelesaikan denda.

Rahaya, 71, mengajukan tuntutan terhadap responden pada 3 Mac 2017, dan meminta tuntutan tanggungan, penyalahgunaan jawatan awam, bertambah buruk, teladan dan ganti rugi khas. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *