Kajian: Covid boleh menjangkiti sel otak | PressCliff

Kajian: Covid boleh menjangkiti sel otak |  Surat Bahasa Melayu


Sejak pandemi coronavirus bermula, pesakit di seluruh dunia telah melaporkan gangguan neurologi dan psikiatri seperti masalah ingatan, sakit kepala, psikosis yang jarang berlaku dan dalam beberapa kes ensefalitis. – Gambar jawphotos / IStock.com melalui AFP

THE HAGUE, 25 Jun – Coronavirus dapat menjangkiti sel-sel otak, yang membawa kepada reaksi yang mungkin mencetuskan aduan neurologi dan psikologi, kata para penyelidik Belanda pada hari Khamis.

Walaupun penyebaran coronavirus dengan cepat berhenti, menyebabkan kerosakan terhad setelah memasuki otak melalui hidung, ia mencetuskan sitokin, protein kecil yang bertindak sebagai utusan dalam sistem kekebalan tubuh, kata kajian yang diterbitkan di AS. mSphere jurnal mikrobiologi.

“Ini boleh berperanan dalam jangkitan tempatan … yang mungkin menyumbang kepada keluhan neurologi dan psikologi di antara banyak (bekas) pesakit,” kata kajian yang dilakukan oleh Pusat Perubatan Universiti Erasmus di Rotterdam.

“Apa yang kami lihat mirip dengan kenyataan bahawa jangkitan oleh SARS-CoV-2 jarang menyebabkan ensefalitis serius di mana virus menyebar secara tidak terkawal melalui otak,” kata Debby van Riel, ahli virologi di Universiti Erasmus.

“Tetapi kenyataan bahawa SARS-CoV-2 mungkin memasuki otak melalui saraf penciuman dan menjangkiti sel secara tempatan, yang membawa kepada tindak balas keradangan, tentu dapat menyumbang kepada gangguan neurologi,” katanya dalam satu kenyataan.

Sejak pandemi coronavirus bermula, pesakit di seluruh dunia telah melaporkan gangguan neurologi dan psikiatri seperti masalah ingatan, sakit kepala, psikosis yang jarang berlaku dan dalam beberapa kes ensefalitis.

Satu daripada tiga orang yang dijangkiti Covid didiagnosis dengan gangguan ini dalam masa enam bulan selepas dijangkiti, kata satu kajian besar yang diterbitkan pada bulan April The Lancet Psikiatri jurnal pakar.

Data yang semakin meningkat menunjukkan bahawa virus itu dapat memasuki otak melalui saraf penciuman, tambah kajian Erasmus.

Namun, apa yang berlaku ketika virus memasuki otak masih kurang difahami, katanya.

“Selain dari penemuan kami, sistem kekebalan tubuh mungkin juga berperanan,” kata Femke de Vrij dari jabatan psikiatri Erasmus.

“Lebih banyak penyelidikan diperlukan,” tambahnya.

“Kami sekarang mengamati virus dalam sel dalam jangka waktu yang singkat. Kami juga hanya melihat sejumlah sel otak yang terhad, “kata De Vrij, sambil menambah bahawa penyelidikan lebih lanjut” akan memberitahu kami lebih banyak mengenai apa yang dilakukan oleh jangkitan virus dengan struktur otak dalam jangka pendek dan jangka panjang. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *