Indonesia menjara ulama selama empat tahun kerana penyebaran maklumat Covid-19 palsu | PressCliff

Indonesia menjara ulama selama empat tahun kerana penyebaran maklumat Covid-19 palsu |  Surat Bahasa Melayu


Orang ramai mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan yang menyokong Rizieq Shihab, seorang ulama Islam Indonesia yang dijatuhi hukuman kerana melanggar sekatan Covid-19 setelah kembali tahun lalu dari pengasingan yang dilakukan sendiri, di Jakarta 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

JAKARTA, 24 Jun – Sebuah mahkamah Indonesia memenjarakan ulama Islam garis keras Rizieq Shihab hari ini selama empat tahun kerana menyebarkan maklumat palsu dalam sebuah video yang mengatakan bahawa dia sihat walaupun telah diuji positif untuk Covid-19.

Keputusan itu dibuat setelah hukuman penjara lapan bulan yang dijatuhkan bulan lalu kepada Rizieq, pemimpin spiritual Front Pembela Islam (FPI), kerana melanggar sekatan koronavirus atas beberapa peristiwa besar, termasuk perkahwinan anak perempuannya, yang dihadiri ribuan orang.

Pendakwa telah menuntut hukuman enam tahun dalam kes terbaru setelah Rizieq didakwa atas video tersebut, yang disiarkan di saluran YouTube hospital di mana dia dirawat kerana penyakit koronavirus.

Dalam siaran yang disiarkan, Hakim Khadwanto mengatakan Rizieq bersalah kerana “mengumumkan maklumat palsu dan sengaja menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.”

Indonesia melewati angka 2 juta dalam kes koronavirus pada hari Isnin, ketika pihak berkuasa mengumumkan pengetatan sekatan untuk membendung penyebaran di negara keempat terpadat di dunia. Kematian dari Covid-19 kini berjumlah 55,594.

Ratusan penyokong Rizieq telah berkumpul di luar mahkamah Jakarta Timur di tengah pengawal ketat oleh polis dan rakaman video menunjukkan beberapa pergaduhan.

Tidak lama setelah dijatuhkan hukuman, Rizieq memberitahu mahkamah bahawa dia menolak keputusannya dan akan menentangnya.

Penyokong Rizieq dan pasukan undang-undang mengatakan bahawa kes-kes tersebut adalah usaha bermotifkan politik untuk membungkam ulama itu, yang memiliki pengikut besar dan lantang di negara dengan majoriti terbesar di dunia.

Dia kembali tahun lalu dari pengasingan yang dipaksakan sendiri di Arab Saudi, di mana dia melarikan diri ketika menghadapi tuduhan pornografi dan menghina ideologi negara, keduanya kemudian dijatuhkan.

FPI telah berpengaruh secara politik dalam beberapa tahun terakhir, dan merupakan antara beberapa kumpulan Islam yang mengadakan demonstrasi pada tahun 2016 untuk menjatuhkan gabenor Jakarta, seorang Kristian, atas tuduhan menghujat.

Tunjuk perasaan besar-besaran menimbulkan kegelisahan dalam pemerintahan Presiden Joko Widodo mengenai ancaman Islam yang dirasakan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *