Hamilton khuatir pergerakan orang ramai GP Britain adalah awal | PressCliff

Hamilton khuatir pergerakan orang ramai GP Britain adalah awal |  Surat Bahasa Melayu


Pemandu Britain di tempat kedua, Lewis Hamilton meraikan trofi di podium pada akhir Grand Prix Formula Satu Perancis di Circuit Paul-Ricard di Le Castellet, Perancis selatan, 20 Jun 2021. – Gambar AFP

LONDON, 24 Jun – Juara dunia tujuh kali, Lewis Hamilton hari ini mengatakan bahawa Formula Satu boleh bergerak terlalu pantas dengan keputusan untuk membolehkan penonton berkapasiti di Grand Prix kelahirannya bulan depan.

Sukan itu sebelumnya mengumumkan bahawa beratus-ratus ribu peminat dapat menghadiri Grand Prix 16-18 Julai di Silverstone, dengan sekitar 140,000 pada perlumbaan pada hari Ahad.

Itu akan menjadi penonton terbesar dalam acara sukan sejak pandemi Covid-19 mencetuskan penutupan kebangsaan pada Mac tahun lalu.

Perlumbaan pra-pandemi terakhir yang diadakan di litar dengan penonton pada tahun 2019 menyaksikan kehadiran tiga hari sebanyak 351,000 dan 141,000 pada hari Ahad. Litar itu menganjurkan dua perlumbaan tahun lalu, keduanya tanpa penonton.

“Saya agak berpecah,” kata pemandu Mercedes, Hamilton kepada wartawan menjelang Grand Prix Styrian di gelanggang Red Bull Austria.

“Saya tidak dapat memberitahu anda betapa bersemangatnya saya melihat orang-orang dan orang-orang Britain, kerana ia adalah kumpulan terbaik sepanjang tahun.

“Jelas sekali saya menonton berita sehingga saya mendengar mengenai kes-kes yang berlaku secara besar-besaran di UK dan seterusnya saya khuatir untuk orang, secara semula jadi.”

Hamilton mengatakan dia tidak mahu mengubah pengumuman itu menjadi negatif tetapi “rasanya agak awal bagi saya”.

Dimaklumkan bahawa setiap orang yang hadir harus diberi vaksin, atau menguji negatif virus, Hamilton, yang bersuara dalam masalah sosial, mengatakan bahawa itu adalah perkara yang baik tetapi tidak mengubah pendapatnya.

“Saya suka melakukan kesalahan dengan berhati-hati dan perlahan-lahan membangun daripada menggunakan semangat dan menggunakan peminat Britain kami sebagai ujian,” katanya.

Pemandu Inggeris lain Lando Norris dari McLaren dan Williams ‘George Russell lebih hebat.

“Saya sangat, sangat gembira. Senang sebenarnya, ”kata Norris. “Kami sangat ketinggalan tahun lalu. Sudah semestinya perlahan-lahan mempunyai lebih banyak musim ini di sana sini.

“Hanya untuk membuat mereka kembali dan merasa lebih normal lagi adalah sesuatu yang saya sangat teruja.”

Kira-kira 15,000 dijangka untuk Grand Prix Styrian pada hari Ahad, dan banyak lagi yang akan diizinkan di Grand Prix Austria hujung minggu berikutnya di litar yang sama. 15,000 juga menghadiri Grand Prix Perancis hujung minggu lalu.

“Ini berita hebat bahawa Silverstone akan menjadi acara berkapasitas penuh,” kata ketua eksekutif Formula Satu Stefano Domenicali.

“Ini akan menjadi hujung minggu yang luar biasa dengan ratusan ribu peminat berada di sana untuk menyaksikan acara Sprint pertama kami pada hari Sabtu dan acara utama pada hari Ahad.”

Grand Prix akan menjadi yang pertama untuk mencuba format baru, dengan kelayakan pada hari Jumaat dan kemudian perlumbaan pecut pada hari Sabtu untuk menentukan petak untuk perlumbaan Ahad.

Mata juga akan diberikan kepada tiga pemenang terbaik pada hari Sabtu.

Silverstone, GP tuan rumah bagi kebanyakan pasukan, telah disertakan bersama dengan tenis Wimbledon, golf Terbuka dan separuh akhir Euro 2020 dan final di Wembley, dalam Program Penyelidikan Acara pemerintah Britain.

“Ini adalah sesuatu yang telah kita semua kerjakan selama berbulan-bulan dan saya tidak sabar untuk menyambut orang ramai dengan kapasiti kembali ke Silverstone pada bulan Julai ini,” kata pengarah urusan Silverstone, Stuart Pringle.

“Banyak peminat kami melancarkan tiket dari tahun 2020 tetapi mereka kini berada di posisi yang baik untuk menikmati apa yang pasti menjadi salah satu kemuncak musim panas.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *