Grand Prix Britain dibenarkan mempunyai 140,000 orang | PressCliff

Grand Prix Britain dibenarkan mempunyai 140,000 orang |  Surat Bahasa Melayu


Mercedes ‘Valtteri Bottas mendahului Mercedes’ Lewis Hamilton di sudut pertama perlumbaan semasa Grand Prix Britain di Silverstone Circuit, Silverstone, Britain, 14 Julai 2019. – Gambar Reuters

LONDON, 24 Jun – Grand Prix Britain pada bulan Julai akan berlangsung di hadapan orang ramai berkapasiti 140,000 orang, kata pegawai Silverstone hari ini.

Berikutan perbincangan antara pemerintah dan ketua Silverstone, perlumbaan akan disaksikan oleh penonton sukan terbesar di Britain sejak bermulanya wabak coronavirus tahun lalu.

Grand Prix British berlangsung pada 18 Julai dan bos Silverstone akan dibenarkan menjual sepanjang hujung minggu kelayakan dan perlumbaan itu sendiri.

Berita itu adalah dorongan utama bagi ketua Silverstone, dengan pengarah urusan Stuart Pringle difahamkan telah menekankan kepada pegawai Pemerintah bahawa rangkaian akan bangkrut jika peminat tidak diizinkan.

“Ini adalah berita hebat bahawa Silverstone akan menjadi acara berkapasiti penuh dan akan menjadi hujung minggu yang luar biasa dengan beratus-ratus ribu peminat berada di sana untuk menyaksikan acara Sprint acara pertama kami pada hari Sabtu dan acara utama pada hari Ahad,” kata presiden Formula 1 Stefano Domenicali.

“Saya ingin mengucapkan penghargaan yang tinggi kepada Perdana Menteri, Boris Johnson, Setiausaha Negara, Oliver Dowden dan Michael Gove dan Pengarah Urusan Silverstone, Stuart Pringle atas kerja keras mereka untuk mencapai hasil yang luar biasa ini. Semua pemandu dan pasukan sangat menantikan Silverstone dan kami tidak sabar untuk berada di sana pada bulan Julai. “

Kedua-dua Prix Ulang Tahun British dan 70th tahun lalu di Silverstone berlangsung di belakang pintu tertutup.

Silverstone menyatakan bahawa 70,000 tempat duduk grandstand mereka di bekas pangkalan Tentera Udara Diraja tersebar lebih dari 3.5 batu, sementara acara itu tidak bergantung pada pengangkutan awam dengan majoriti penonton tiba di dalam kereta.

Pemegang tiket akan diminta sama ada bukti ujian aliran lateral negatif, diambil dalam 48 jam setelah tiba di Silverstone, atau diberi vaksin sepenuhnya.

“Terima kasih saya ucapkan kepada Setiausaha Kebudayaan dan pasukannya di Departemen Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan atas usaha tanpa lelah mereka atas nama sektor sukan, tetapi juga Perdana Menteri, Michael Gove dan pasukan di No.10 dan Pejabat Kabinet kerana menyedari betapa luar biasa dan selamatnya peluang yang ditawarkan Grand Prix Britain untuk menunjukkan kepada dunia bagaimana Britain telah menarik dirinya kembali ke landasan berikutan memerangi wabak itu, ”kata Pringle.

Diumumkan awal minggu ini bahawa lebih daripada 60,000 peminat akan dibenarkan menghadiri separuh akhir dan final Euro 2020 di Wembley.

Gelanggang Pusat Wimbledon juga akan mencapai kapasitas penuh 15,000 untuk final perseorangan wanita dan lelaki pada 10 dan 11 Julai, sementara Royal St George’s akan menerima hingga 32,000 penonton sehari untuk golf Terbuka Britain. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *