Emosi meningkat tinggi apabila penduduk Hong Kong memperoleh edisi akhir Apple Daily | PressCliff

Emosi meningkat tinggi apabila penduduk Hong Kong memperoleh edisi akhir Apple Daily |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pelanggan membeli salinan edisi akhir Apple Daily, yang diterbitkan oleh Next Digital, di Hong Kong pada 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 24 Jun – Penduduk Hong Kong bergegas pada awal pagi hari ini untuk mengambil salinan edisi akhir akhbar pro-demokrasi Apple Daily, yang terpaksa ditutup setelah 26 tahun setelah menjadi sasaran tindakan keras keselamatan negara.

Emosi meningkat tinggi ketika penyokong akhbar popular, yang telah menghadapi tekanan sejak pemiliknya dan pengkritik setia Beijing, Jimmy Lai, ditangkap di bawah undang-undang keselamatan negara pada bulan Ogos 2020, mengantri untuk salinan terakhir mereka tepat selepas tengah malam. “Saya tidak dapat tidur nyenyak selama beberapa malam terakhir,” kata Tse, 60, mantan pekerja perubatan, yang bersandar di troli untuk menopang dirinya ketika dia beratur di luar penjual surat khabar di daerah kelas pekerja Mong Kok awal hari ini. “Saya harap para wartawan dapat tetap setia pada iman mereka dan terus bekerja keras.”

Apple Daily dicetak 1 juta salinan hari ini, lebih daripada 10 kali cetakan biasa.

Penutupan itu merupakan tamparan paling serius bagi kebebasan media Hong Kong dan berpotensi memusnahkan reputasinya sebagai hab media terbuka dan bebas setelah Beijing mengenakan undang-undang keselamatan di pusat kewangan global tahun lalu.

Pengkritik undang-undang mengatakan ia digunakan untuk menghancurkan perbezaan pendapat di bekas jajahan Britain, yang ditolak oleh pihak berkuasa di Beijing dan Hong Kong. Pegawai Hong Kong dan tanah besar berulang kali mengatakan bahawa kebebasan media dihormati tetapi tidak mutlak.

Minggu lalu, 500 petugas menyerbu markas surat khabar itu, dengan siaran langsung menunjukkan pihak berkuasa menyaring nota wartawan dan bahan wartawan lain dalam adegan yang menimbulkan kecaman antarabangsa.

Lima eksekutif ditangkap dan dua – ketua editor Ryan Law, 47, dan Cheung Kim-hung, 59 – dituduh melakukan konspirasi untuk melakukan kolusi dengan negara asing dan ditolak jaminan. Semalam, seorang kolumnis berusia 55 tahun untuk makalah itu juga ditangkap di bawah undang-undang keselamatan negara.

Pihak berkuasa juga membekukan aset syarikat yang berkaitan dengan Apple Daily, yang menurut eksekutif kanan membiarkannya tidak dapat beroperasi.

Lai telah muncul sebagai salah satu sasaran tertinggi undang-undang baru dan menghadapi tiga tuduhan keselamatan negara, termasuk bersekongkol dengan negara asing.

Dia berada dalam tahanan sejak Disember, menolak jaminan di bawah undang-undang keselamatan dan sudah menjalani beberapa hukuman kerana mengambil bahagian dalam demonstrasi yang tidak dibenarkan, termasuk semasa tunjuk perasaan pro-demokrasi pusat kewangan global pada tahun 2019. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *