DoE Selangor memerhatikan kemungkinan sumber di sebalik pencemaran yang menyebabkan ikan mati di Sg Damansara | PressCliff

DoE Selangor memerhatikan kemungkinan sumber di sebalik pencemaran yang menyebabkan ikan mati di Sg Damansara |  Surat Bahasa Melayu


Ikan air tawar yang mati di sungai berhampiran Seksyen 13 Shah Alam 23 Jun 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Jabatan Alam Sekitar Selangor berjaya mengesan sumber pencemaran yang berpotensi di Sungai Damansara yang menyebabkan kematian ratusan ikan semalam.

Pengarahnya Nor Aziah Jaafar berkata usaha penelusuran dalam radius 10 km dari tempat ikan ditemui disorot beberapa kemungkinan sumber.

“Ini melibatkan beberapa kilang makanan dan minuman, pusat komersial, pelepasan air ribut dari kawasan perumahan, dan loji rawatan kumbahan awam,” katanya dalam satu kenyataan.

Sepanjang siasatan, dua loji rawatan diperiksa dan enam pembuangan kumbahan yang dirawat dikumpulkan dan dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia untuk analisis kimia.

“Ini untuk menentukan apakah pembuangan kumbahan yang dirawat memenuhi standard Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Efluen Industri) 2009, di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

“Analisis in-situ di Sungai Kayu Ara berhampiran boom log juga menentukan air sedikit berbuih dengan bacaan oksigen terlarut 4.5 miligram per liter. Melalui pemantauan rutin, jabatan ini melakukan persampelan kualiti air sungai di lima lokasi yang berlainan di sepanjang Sungai Damansara, ”kata Nor Aziah.

Berdasarkan pembacaan dari lima lokasi pada bulan lalu, dia mengatakan sungai tersebut diklasifikasikan di bawah Kelas II dan Kelas II dari Standard Kualiti Air Sungai Nasional.

Jabatan itu juga mendedahkan bahawa ikan mati yang dijumpai terutama dari ikan keli suckermouth (juga dikenal sebagai “ikan bandaraya“Dalam bahasa Melayu sehari-hari) dan nila Mozambik (” nila hitamSpesies, sepanjang lima kilometer dari sungai.

“Jabatan masih meneruskan penyelidikan untuk mengenal pasti penyebab kematian ikan. Orang ramai dengan maklumat tambahan disarankan untuk melangkah ke hadapan untuk memudahkan siasatan.

“Saya juga ingin mengingatkan orang ramai bahawa jabatan itu bersedia untuk mengambil tindakan tegas dan tidak akan berkompromi dengan penjenayah yang bertindak terhadap alam sekitar,” Nor Aziah.

Penglihatan ikan mati di tebing Sungai Damansara menjadi viral semalam pagi sejurus ditemui, menimbulkan kebimbangan bahawa sungai itu mungkin tercemar oleh buangan industri atau komersial.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *