Di tengah tuntutan vaksin Covid-19 yang dijual secara peribadi, Khairy menekankan bahawa ubat-ubatan mesti bebas untuk rakyat Malaysia | PressCliff

Di tengah tuntutan vaksin Covid-19 yang dijual secara peribadi, Khairy menekankan bahawa ubat-ubatan mesti bebas untuk rakyat Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Kakitangan dan penghuni Rumah Amal Cheshire menerima tusukan vaksin Covid 19 di Rumah Amal Cheshire Selangor, 24 Jun 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Vaksin Covid-19 percuma untuk semua rakyat Malaysia dan pengendali penjagaan kesihatan swasta tidak dibenarkan mengenakan caj atau mengenakan kos perundingan kepada penerima vaksin yang memilih untuk mendapat inokulasi dengan mereka, tegas Khairy Jamaluddin hari ini.

Menteri sains, teknologi dan inovasi juga menasihati masyarakat agar tidak berurusan dengan sesiapa sahaja yang menawarkan untuk menjual vaksin tersebut dan sebaliknya melaporkan hal tersebut kepada polis.

“Saya ingin menekankan sekali lagi bahawa vaksinasi di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional diberikan secara percuma kepada semua rakyat Malaysia. Tiada bayaran boleh dikenakan kepada orang ramai yang pergi ke pusat vaksinasi (PPV) di bawah pengamal perubatan swasta untuk imunisasi Covid-19.

“Tidak ada biaya konsultasi yang dapat dikenakan oleh pengamal perubatan swasta kepada masyarakat yang hadir atas janji temu yang telah diberikan untuk diberi vaksin,” katanya.

Baru-baru ini, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) mengatakan bahawa dimaklumkan bahawa vaksinasi dijual oleh syarikat swasta bukan penjagaan kesihatan kepada kumpulan swasta dengan harga sekitar RM200 untuk dua dos setiap orang, dengan kemudahan kesihatan swasta yang terlibat untuk melakukan vaksinasi.

Namun, ia tidak menjelaskan mengenai tuntutan tersebut.

Khairy menjelaskan bahawa terdapat beberapa jenis PPV yang dikendalikan oleh pengamal perubatan swasta di bawah ProtectHealth Corporation Sdn Bhd, sebuah syarikat bukan untung yang dimiliki oleh Kementerian Kesihatan (KKM), iaitu PPV pengamal perubatan am swasta, PPV hospital swasta, klinik pakar PPV, PPV pusat rawatan ambulatori dan PPV industri.

Dia mengatakan bahawa prinsip yang sama juga berlaku untuk program PPV Industri di bawah Program Imunisasi Industri Covid-19 (Pikas) Kerjasama Awam-Swasta, yang telah digerakkan untuk mengawal penularan wabak Covid-19 melalui fasa keempat NIP.

“Vaksin ini diberikan secara percuma di Pikas. Kos pentadbiran vaksin harus ditanggung oleh majikan di mana kosnya merangkumi penyediaan PPV yang dikendalikan oleh sektor swasta dan perkhidmatan pengamal perubatan swasta. Majikan dilarang memindahkan kos pentadbiran vaksin kepada pekerja melalui pemotongan gaji pekerja, ”tambahnya.

Dalam satu kenyataan, Presiden MMA, Datuk Dr Subramaniam Muniandy kemudian menggesa pihak berkuasa serta Majlis Perubatan Malaysia (MMC) untuk menjalankan siasatan penuh mengenai perkara itu.

Bulan lalu, Ramsay Sime Darby Healthcare telah menolak bahawa hospitalnya menawarkan program inokulasi Covid-19 peribadi untuk membayar pelanggan korporat dan individu yang berminat untuk mendapatkan akses cepat.

Syarikat yang mengendalikan Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC), Pusat Perubatan Ara Damansara dan Pusat Perubatan ParkCity, memberitahu Pasar Tepi bahawa tidak ada hospital yang menawarkan dugaan pendaftaran peribadi untuk vaksinasi Covid-19.

Mesej viral mendakwa SJMC bekerjasama dengan Pharmaniaga untuk menawarkan akses cepat ke vaksin Covid-19 untuk pelanggan korporat dan mereka yang berminat, dan bahawa kos setiap dos dianggarkan antara RM400 dan RM600, dengan alamat e-mel juga disenaraikan untuk hantar pendaftaran mereka.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *