Di Rusia, skeptis vaksin bergegas membeli sijil Covid jab palsu | PressCliff

Di Rusia, skeptis vaksin bergegas membeli sijil Covid jab palsu |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pakar perubatan mendorong gurney di luar hospital untuk pesakit yang dijangkiti penyakit coronavirus (Covid-19) di Moscow, Rusia 16 Jun 2021. – Gambar Reuters

MOSCOW, 24 Jun – Memandangkan usaha Rusia untuk memvaksinasi warganya terhadap coronavirus tersekat awal tahun ini, Sergei mempunyai firasat bahawa pihak berkuasa akhirnya akan membuat inokulasi wajib.

Tetapi 30-an di wilayah Krasnodar selatan tidak mempunyai rancangan untuk mendapatkan tusukan.

Oleh itu, dia menjumpai seorang peniaga dalam talian yang menjual sijil vaksin palsu, menghantar maklumat peribadinya melalui Telegram utusan yang disulitkan dan memindahkan 15,000 rubel (US $ 200, € 175).

Tiga minggu kemudian, Sergei masuk ke portal perkhidmatan kerajaan Rusia untuk mendapatkan sijil yang menunjukkan bahawa dia telah menerima kedua-dua dos vaksin Sputnik V dari negara itu – tanpa pernah disapu.

Rusia pada Ogos lalu menimbulkan kekhawatiran terhadap Sputnik V dengan mendaftarkan vaksin menjelang ujian klinikal berskala besar, tetapi pakar antarabangsa sejak itu menyatakannya selamat dan berkesan.

Banyak orang Rusia tetap waspada, dengan sekitar 60 persen mengatakan mereka tidak berencana untuk diinokulasi, menurut jajak pendapat bebas.

Sergei mengatakan bahawa dia yakin luka itu mempunyai kesan sampingan, dan takut vaksin itu “eksperimental”.

“Saya tidak mahu mati kerana apa yang pemerintah mahukan,” kata Sergei dalam pertukaran di Telegram, menunjukkan AFP tangkapan skrin portal kerajaan peribadinya yang menunjukkan sijil vaksinnya.

Sentimen itu telah membantu memajukan pasaran gelap di Telegram dan forum darknet Rusia di mana puluhan peniaga mengaku menjual sijil palsu dan bahkan memalsukan pendaftaran di pangkalan data vaksinasi kerajaan.

Walaupun beberapa pelanggan mengadu ditipu, yang lain memberikan ulasan yang mengatakan semuanya berjalan seperti yang dirancang.

Dan permintaan hanya meningkat sejak firasat Sergei menjadi kenyataan.

Vaksin mandatori

Moscow minggu lalu memerintahkan vaksinasi mandatori untuk pekerja industri perkhidmatan, setelah hanya sekitar satu juta dari 12 juta penduduknya mendapat tembakan dalam enam bulan mereka tersedia. Sejumlah wilayah Rusia lain mengikutinya.

Pengunjung restoran di Moscow juga perlu menunjukkan bukti vaksinasi atau jangkitan sebelumnya mulai 28 Jun, dan langkah-langkah pembatasan lebih lanjut diharapkan ketika pihak berkuasa beralih dari pujukan ke paksaan dalam usaha agar lebih banyak orang Rusia divaksinasi.

Pihak berkuasa Moscow mengatakan langkah-langkah itu berjalan, dengan kira-kira 60,000 orang sehari – 10 kali lebih banyak daripada sebelumnya – sekarang mendaftar untuk janji vaksinasi.

Tetapi seorang penjual di forum darknet, yang tidak mahu disebutkan namanya, memberitahu AFP bahawa 20 hingga 30 pesanan untuk sijil palsu akan masuk setiap hari.

“Saya diminta untuk memvaksinasi seluruh syarikat,” kata penjual itu dalam pertukaran di Telegram.

Pada akhir pasaran gelap, orang Rusia boleh mendapatkan buku kecil yang mengesahkan bahawa mereka telah diberi vaksin sebanyak 2.000 rubel (US $ 28, € 23).

Di hujung atas, untuk 30,000 rubel (AS $ 400, € 350) orang tengah mengatakan mereka boleh meminta pekerja perubatan untuk mencurahkan dos vaksin dan memuat naik rekod perubatan palsu ke portal kerajaan.

‘Jab ke longkang’

Itu sukar dibayangkan, kata Pavel Brand, pengarah rangkaian klinik keluarga di Moscow, yang menunjukkan keraguan di kalangan pekerja perubatan Rusia mengenai vaksin.

Pada musim bunga ini, tinjauan oleh Pusat Levada bebas menunjukkan bahawa 31 peratus doktor Rusia tidak mempercayai Sputnik V dan 23 peratus tidak merancang untuk diinokulasi terhadap Covid.

Pihak berkuasa bergerak untuk menindak pasar gelap, dengan polis Moscow membuka dua lusin kes jenayah ke dalam “pembuatan dan penjualan sijil rekaan” dan mengumumkan tiga penangkapan minggu ini.

Pasar gelap hanyalah sebahagian daripada masalah yang jauh lebih besar yang menyaksikan hanya 16.2 juta daripada 146 juta orang Rusia yang diberi vaksin sepenuhnya – ketidakpercayaan mendalam terhadap kemampuan menghasilkan vaksin di negara ini.

Alexei, seorang profesional IT berusia 47 tahun yang membeli sijil untuk rakan yang bekerja di industri perkhidmatan, mengatakan bahawa dia dan rakan itu bukan anti-vaxxer.

“Saya mungkin masih lebih suka diberi vaksin, tetapi dengan vaksin yang diimport,” katanya kepada AFP dalam pertukaran di forum darknet.

Brand mengatakan bahawa sentimen berpunca dari kepercayaan yang lebih luas bahawa apa-apa yang dihasilkan dari luar negara – dari kereta hingga vaksin – kemungkinan akan lebih baik.

Alat perubatan birokratik Rusia juga membuat orang mahir mencari jalan keluar, tambahnya, warisan sistem Soviet yang membebankan.

Pasar gelap adalah satu-satunya cara untuk melakukan vaksinasi, dan ada kaedah lain “jauh lebih sederhana”, kata Brand.

“Orang ramai pergi ke klinik dan memberi wang kepada jururawat tertentu” untuk membuang dos vaksin dan membuat pendaftaran yang salah, katanya.

Kaedah itu – begitu meluas di Rusia sehingga dikenal sebagai “tusukan saluran air” – telah digunakan selama bertahun-tahun oleh perawat dengan ibu yang ragu-ragu untuk memvaksinasi anak-anak mereka, kata Brand.

“Dengan Covid, saya rasa ia berlaku secara beramai-ramai,” katanya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *