Covid-19: Sabah mencatat dua kelompok tempat kerja hari ini, kata menteri negeri | PressCliff

Covid-19: Sabah mencatat dua kelompok tempat kerja hari ini, kata menteri negeri |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Masidi Manjun mengatakan kelompok Paris Tiga mencatatkan 29 kes yang melibatkan penularan di kilang kelapa sawit Bell di Kinabatangan yang dicetuskan oleh kes indeks, seorang wanita berusia 41 tahun yang positif Covid-19 pada 14 Jun. – Gambar oleh Hari Anggara

KOTA KINABALU, 24 Jun – Sabah mencatatkan dua kluster Covid-19 baru yang melibatkan tempat kerja hari ini iaitu kluster Paris Tiga di Kinabatangan dan kluster Kem Brumas di Kalabakan, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun.

Dia mengatakan kelompok Paris Tiga mencatatkan 29 kes yang melibatkan penularan di kilang kelapa sawit Bell di Kinabatangan yang dicetuskan oleh kes indeks, seorang wanita berusia 41 tahun yang positif Covid-19 pada 14 Jun.

“Pemeriksaan hubungan yang rapat mengesan 28 kes positif lagi. Semua kes positif telah menjalani penilaian dan pemeriksaan di Hospital Kinabatangan dan dikuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Risiko Rendah Kinabatangan, ā€¯katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Masidi, yang juga jurucakap kerajaan negeri untuk Covid-19, mengatakan kelompok Camp Brumas berpunca dari wabak jangkitan di perumahan Kem Brumas, Sabah Softwoods Timber Estate di Kalabakan yang melibatkan 20 kes positif.

“Kes indeks itu adalah seorang guru lelaki berusia 50 tahun yang didapati positif Covid-19 di Klinik Kesihatan Tawau pada 12 dan 19 Jun. Lebih banyak kes positif dikesan dari pemeriksaan di kalangan kenalan rapat, rakan sekerja dan penduduk yang tinggal di perumahan itu, “Katanya.

Masidi berkata, Sabah mencatat 203 kes Covid-19 baru hari ini, menjadikan jumlah kes terkumpul di negeri ini menjadi 68,232, sementara 220 pesakit yang telah pulih dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan pemulihan menjadi 66,116. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *