Covid-19: Pemerintah Singapura menggesa lebih banyak warga tua untuk mendapatkan vaksin, kerana mereka akan ‘terpukul’ jika lebih banyak kelompok masyarakat muncul | PressCliff

Covid-19: Pemerintah Singapura menggesa lebih banyak warga tua untuk mendapatkan vaksin, kerana mereka akan 'terpukul' jika lebih banyak kelompok masyarakat muncul |  Surat Bahasa Melayu


Kepentingan vaksinasi dapat dilihat dari kumpulan yang berkaitan dengan yang ada di 115 Bukit Merah View Market and Hawker Center, kata Profesor Madya Kenneth Mak. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 24 Jun – Pasukan petugas Pemerintah Covid-19 membuat permohonan agar lebih lanjut usia mendapatkan vaksin, dengan menekankan bahawa kadar vaksinasi 75 peratus ketika ini untuk orang berusia 60 tahun ke atas adalah “tidak mencukupi”.

Mengajukan banding pada sidang media pasukan petugas hari ini, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung mengatakan “kami berharap lebih banyak (senior) akan tampil ke hadapan” kerana kunci untuk beralih ke situasi Covid-19 endemik adalah vaksinasi.

Kepentingan vaksinasi dapat dilihat dari kumpulan yang berkaitan dengan yang ada di 115 Bukit Merah View Market and Hawker Center, kata Profesor Madya Kenneth Mak.

Pengarah perkhidmatan perubatan di Kementerian Kesihatan (KKM) mendedahkan bahawa warga emas merangkumi hampir separuh (47 peratus) kes yang dikesan berkaitan dengan kelompok tersebut. Namun, kebanyakan mereka yang diberi vaksin mempunyai gejala ringan atau tidak.

Menteri Perdagangan dan Perindustrian, Gan Kim Yong, ketua pasukan petugas, mengatakan bahawa lebih daripada separuh dari mereka yang berusia tua telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksinasi, dan banyak yang stabil dan pulih.

“Jika tidak, kita dapat melihat akibat yang lebih buruk. Oleh itu, ambil vaksin untuk melindungi diri dan orang tersayang. “

Prof Madya Mak juga memperkuat seruan agar semua yang belum diberi vaksin untuk maju dan “memanfaatkan peluang yang ada untuk mendaftar dan diberi vaksin,” tambahnya.

“Warga emas kita, khususnya, akan terpukul jika kelompok bertambah atau jika lebih banyak kelompok seperti apa yang kita lihat di Bukit Merah menerobos dalam komuniti kita.”

Kluster 115 Bukit View View dan Hawker Center mempunyai 82 kes pada hari Rabu malam, tetapi 36.7 peratus daripadanya diberi vaksin sepenuhnya, dan 51.1 peratus tidak diberi vaksin, katanya.

Prof Madya Mak juga mengatakan bahawa 46 kes ini tidak berkaitan dengan rumah tangga dan 16 daripada kes tersebut dikesan dari operasi pengawasan atau pengujian komuniti yang dijalankan. Dua puluh tujuh kes diasingkan atau dikuarantin sebelum dikesan.

Salah satu kes itu melibatkan pemilik kedai yang lain di pasar, yang sejak itu menyebar sehingga melibatkan pemilik kedai lain, penyewa dan beberapa isi rumah, termasuk mereka yang melindungi pasar dan pusat makanan, tambahnya.

Pasar dan pusat penjaja akan ditutup sehingga 26 Jun.

Prof Madya Mak mengatakan bahawa pengawasan masyarakat yang agresif dilakukan di kawasan Bukit Merah dan Redhill sejak tiga minggu terakhir. Usaha tersebut melibatkan sekurang-kurangnya 219,000 ujian yang dilakukan di pelbagai kawasan di asrama, tempat kerja dan masyarakat.

Akibatnya, jumlah komuniti telah meningkat pada minggu lalu dibandingkan dengan minggu sebelumnya, tetapi jumlah kes tanpa sumber jangkitan yang diketahui telah menurun dari 25 persen pada minggu sebelumnya ke 21 persen pada minggu terakhir.

Daripada kes-kes yang dikesan, 46 peratus sudah dikuarantin.

Dan sementara 33 persen dikesan melalui pengawasan dalam seminggu terakhir, penularan isi rumah nampaknya menurun, katanya.

Mereka yang dikesan pada awal karantina juga terus menurun dari 18,8 persen pada 16 Juni menjadi 5,5 persen pada 22 Juni.

Ini menunjukkan bahawa pihak berkuasa berjaya mengenal pasti kes dengan lebih cepat hasil daripada ujian agresif, kata Prof Madya.

Sambil mengakhiri sidang media untuk mengulangi banding tersebut, Menteri Kewangan Lawrence Wong, ketua pasukan petugas lain, mengatakan: “Semua warga tua kami, dapatkan vaksin, kami telah mempermudah proses agar anda mendapat vaksin , anda tidak perlu membuat tempahan terlebih dahulu, hanya berjalan ke pusat (vaksinasi) dan anda boleh membuat diri anda terseksa.

“Panggilan ini juga ditujukan kepada semua orang yang mempunyai ibu bapa yang sudah tua atau jika anda mempunyai orang tua yang tidak diberi vaksin. Tolong pujuk mereka untuk mendapatkan vaksin, bawa mereka ke pusat untuk membuat mereka terkoyak – anda akan melakukan banyak perkara untuk memastikan mereka selamat.

“Jadi jangan berpandangan bahawa, ‘Oh, tidak apa-apa, ibu bapa saya yang tua hanya tinggal di rumah, dan tidak banyak keluar, jadi tidak apa-apa’. Tetapi anda mungkin mempunyai orang yang mengunjungi ibu bapa anda yang sudah tua dan mana-mana pelawat boleh membawa virus tersebut ke rumah. Jadi tolong, libatkan ibu bapa anda, dan berikan vaksin secepat mungkin. ” – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *