Bursa memerintahkan semakan bebas terhadap perjanjian Serba Dinamik setelah juruaudit bendera merah KPMG | PressCliff

Binasat akan memperoleh 51 peratus saham dalam BCSB dengan harga RM18.36 juta |  Surat Bahasa Melayu


Bursa juga meminta Serba memberikan jangka masa untuk pelantikan pengulas. Juga meminta Serba untuk memberikan jangka waktu untuk pelantikan pengulas. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Jun – Penyedia perkhidmatan minyak dan gas Malaysia Serba Dinamik Holdings Bhd mesti melantik pemeriksa bebas untuk menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh juruaudit luar syarikat, kata bursa saham nasional pada hari Rabu.

Pada bulan Mei, Serba mengatakan juruaudit KPMG belum dapat mengesahkan kontrak dan transaksi bernilai RM3.5 bilion dengan 11 pelanggan.

Serba menolak kebimbangan itu dan mengatakan bahawa ia tidak melihat masalah dengan kewujudan atau kesahihan kontrak.

Syarikat itu mengatakan minggu lalu bahawa pada dasarnya telah bersetuju untuk melantik Ernst & Young Advisory Services sebagai penyemak bebas untuk menilai kebenaran dan ketepatan perkara yang diketengahkan oleh KPMG, tetapi belum menyelesaikan pelantikan tersebut.

“Untuk memberikan kejelasan kepada pasar, adalah mustahak (Serba Dinamik) melakukan langkah-langkah yang diperlukan untuk segera melantik pengulas bebas untuk menangani ketidakpastian mengenai kebenaran dan ketepatan perkara, seperti yang disoroti oleh juruaudit luarnya, tepat pada waktunya , ”Kata Bursa Malaysia dalam satu kenyataan.

Pertukaran itu juga meminta Serba memberikan jangka waktu untuk pelantikan pengulas.

Tidak segera jelas apa akibatnya bagi Serba jika tidak memenuhi syarat pertukaran tersebut.

Serba mengatakan pada awal minggu ini pihaknya telah mengambil tindakan undang-undang terhadap KPMG, dengan mengatakan juruaudit “secara tidak sengaja membenderakan beberapa masalah”. KPMG membalas dengan mengatakan bahawa ia akan bertanding dengan penuh semangat dalam proses mahkamah.

Dalam makluman bursa saham, Serba mengatakan pada lewat hari Rabu bahawa lembaga pengarahnya akan mempertimbangkan pada hari Jumaat sama ada skop kerja pengulas bebas harus diperluas. Itu tidak menentukan apa maksudnya dengan cakupan yang diperluas, tetapi pengajuan tersebut menunjukkan pihaknya ingin mengakhiri hubungannya dengan KPMG.

“Berdasarkan nasihat undang-undang, syarikat berpendapat KPMG PLT tidak lagi dapat bertindak secara bebas sebagai juruaudit luaran,” katanya.

Serba telah kehilangan dua pertiga daripada nilai pasarannya sejak KPMG menimbulkan kebimbangannya pada bulan Mei.

Dalam satu kenyataan berasingan pada hari Rabu, pengawal selia sekuriti Malaysia mengatakan bahawa siasatannya terhadap Serba Dinamik sedang berjalan.

Ia telah melancarkan penyelidikan bulan lalu ketika masalah audit pertama kali terungkap. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *