Bekas Presiden Filipina Benigno Aquino meninggal di hospital pada usia 61 | PressCliff

Bekas Presiden Filipina Benigno Aquino meninggal di hospital pada usia 61 |  Surat Bahasa Melayu


Bekas Presiden Filipina Benigno Aquino telah meninggal dunia setelah dimasukkan ke hospital di Manila. – Gambar Reuters

MANILA, 24 Jun – Bekas Presiden Filipina Benigno Aquino, anak kepada dua ikon demokrasi negara Asia Tenggara, meninggal dunia hari ini setelah dimasukkan ke hospital di Manila.

Pemain berusia 61 tahun itu adalah presiden Filipina dari 2010 hingga 2016.

“Dengan kesedihan yang mendalam saya mengetahui pagi ini pemergian mantan Pres. Benigno Aquino, ”kata hakim Mahkamah Agung Marvic Leonen, yang dilantik oleh Aquino pada tahun 2012, dalam satu pernyataan.

“Adalah suatu kehormatan untuk berkhidmat dengannya. Dia akan terlepas, ”kata kenyataan itu.

Punca kematiannya tidak diketahui dengan jelas, tetapi dia telah dimasukkan ke hospital lebih awal hari ini.

Dikenal sebagai Noynoy, dia menggerakkan gelombang sokongan masyarakat kepada presiden setelah kematian ibunya pada tahun 2009, pemimpin “People Power” yang dihormati, Corazon Aquino, yang menjadi presiden dari tahun 1986 hingga 1992.

Ayahnya yang senama, seorang senator yang dengan tegas menentang pemerintahan orang kuat Ferdinand Marcos, dibunuh ketika dia pulang dari pengasingan politik pada tahun 1983.

Pembunuhan itu mengejutkan negara dan membantu mendorong Marcos keluar dari jawatannya dalam revolusi People Power 1986 dan mengantar presiden ibunya.

Bendera dikibarkan setengah tiang di bangunan senat di Manila hari ini.

Dalam satu kenyataan, Senator Imee Marcos, puteri mendiang diktator, memberi penghormatan kepada Aquino atas “jiwanya yang baik dan sederhana” dan mengatakan bahawa dia akan sangat dirindukan.

Aquino masih mengalami luka peluru akibat cubaan kudeta tentera pada tahun 1987 terhadap pentadbiran ibunya, di mana dia ditembak lima kali dan tiga pengawalnya terbunuh. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *