‘Wembley sesuai dengan kami’: Jerman menikmati menghadapi England pada 16 terakhir | PressCliff

'Wembley sesuai dengan kami': Jerman menikmati menghadapi England pada 16 terakhir |  Surat Bahasa Melayu


Manuel Neuer dari Jerman beraksi menentang Hungary di Allianz Arena, Munich 23 Jun 2021. – Gambar Reuters

MUNICH, 24 Jun – Manuel Neuer mengatakan Jerman menikmati kepulangan ke Wembley untuk menghadapi England dalam 16 terakhir Euro 2020, 25 tahun setelah menghancurkan hati Inggeris di kejohanan tersebut.

Jerman menghadapi penyingkiran dari Kumpulan F pada hari Rabu sehingga penggantian babak kedua Leon Goretzka melepaskan tembakan pada gol penyamaan lewat untuk mengesahkan keputusan seri 2-2 dengan Hungary yang meletakkan pasukan Joachim Loew ke 16 terakhir.

Jerman kini berdepan Gareth Southgate dari England di London pada Selasa depan untuk mendapat tempat di suku akhir.

“Itu adalah sebuah keseronokan, sulit di saraf,” kata penjaga gol Jerman, Neuer.

“England akan menjadi permainan yang sama sekali berbeza. Kami mahu pergi lebih jauh. Dan Wembley sesuai dengan kami, ”tambahnya sambil tersengih.

England akan berusaha untuk membalas kekalahan separuh akhir Euro 96 kepada Jerman di Wembley apabila pasukan tuan rumah tewas menerusi penalti sementara Jerman terus mengalahkan Republik Czech di final.

Hungary mendahului kejutan di Munich menerusi kapten Adam Szalai. Kai Havertz menanduk masuk gol penyamaan separuh masa kedua Jerman, tetapi pelawat menjaringkan gol lagi kurang dua minit kemudian menerusi Andras Schaefer.

Goretzka melepaskan rona Jerman ketika pemain tengah Bayern Munich keluar dari bangku simpanan dan hancur dalam gol penyamaan enam minit dari waktu.

“Saya gembira, kami tidak mempunyai keraguan sekarang dan penuh keyakinan,” kata Goretzka.

Jurulatih Jerman Loew mengakui pasukannya melakukan banyak kesalahan, tetapi berjanji “kami akan lebih baik menentang England, saya dapat menjanjikannya.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *