Warren Buffett mengundurkan diri dari Yayasan Gates, telah menyumbang separuh kekayaannya | PressCliff

Warren Buffett mengundurkan diri dari Yayasan Gates, telah menyumbang separuh kekayaannya |  Surat Bahasa Melayu


Warren Buffett bercakap dengan wartawan sebelum pertemuan tahunan Berkshire di Omaha, Nebraska 2 Mei 2015. – Gambar Reuters

NEW YORK, 23 Jun – Pelabur jutawan Warren Buffett mengatakan bahawa dia akan mengundurkan diri sebagai pemegang amanah Yayasan Bill dan Melinda Gates, dan telah menyumbangkan separuh kekayaannya kepada dermawan sejak berjanji 15 tahun yang lalu untuk memberikan kekayaannya daripada menjalankan Berkshire Hathaway Inc.

Buffett, 90, mengatakan dalam sebuah pernyataan hari ini bahawa dia telah menjadi “pemegang amanah yang tidak aktif” selama bertahun-tahun di yayasan itu, tetapi mendukung sepenuhnya Ketua Eksekutifnya Mark Suzman dan bahawa tujuan mereka adalah “100 persen selaras.”

Dia juga mengumumkan sumbangan baru Berkshire bernilai AS $ 4,1 bilion (RM17 bilion) kepada Yayasan Gates dan empat badan amal keluarga, sebahagian dari janji 2006 untuk memberikan sekitar 99 peratus dari kekayaan bersihnya.

Masa depan Yayasan Gates tidak menentu berikutan pengumuman bulan lalu bahawa pengasas bersama Bill Gates dan Melinda French Gates bercerai setelah 27 tahun berkahwin.

Ditubuhkan pada tahun 2000, organisasi nirlaba memberi tumpuan kepada memerangi kemiskinan, penyakit dan ketidakadilan, membelanjakan US $ 54.8 bilion dalam dua dekad pertama. Ia menerima kira-kira empat perlima sumbangan amal tahunan Buffett.

Yayasan itu tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen. Buffett tidak menyebut perceraian Gates sebagai alasan untuk mengundurkan diri, sementara mencatat dia telah menyerahkan semua jawatan pengarah di luar Berkshire, sehingga mengurangi beban kerjanya.

Boleh dikatakan pelabur paling terkenal di dunia, Buffett sejak 1965 telah membangun Berkshire menjadi konglomerat lebih dari AS $ 600 bilion, memiliki perniagaan seperti landasan kereta api BNSF dan insurans auto Geico, dan saham seperti Apple Inc.

“Selama beberapa dekad, saya mengumpulkan sejumlah yang hampir tidak dapat difahami hanya dengan melakukan apa yang saya suka lakukan,” kata Buffett. “Masyarakat menggunakan wang saya: saya tidak.”

Sumbangan hari ini juga diberikan kepada Yayasan Susan Thompson Buffett, yang dinamakan untuk isteri pertama Buffett, dan badan amal yang dikendalikan oleh anak-anak Buffett Howard, Susan dan Peter: Yayasan Howard G. Buffett, Yayasan Sherwood dan Yayasan Novo.

Buffett telah memberi jaminan kepada anak-anaknya bahawa mereka akan tetap dijaga. “Orang yang sangat kaya harus membiarkan anak-anaknya cukup untuk melakukan apa-apa, tetapi tidak cukup untuk melakukan apa-apa,” katanya Rezeki majalah pada tahun 2006.

Sekiranya Buffett tidak memberikan sumbangannya, kekayaannya akan setara dengan pengasas Amazon.com Inc., Jeff Bezos, orang terkaya di dunia menurut Forbes majalah.

Bill Gates dan Buffett juga mempelopori “The Giving Pledge,” di mana lebih daripada 200 orang seperti Michael Bloomberg, Larry Ellison, Carl Icahn, Elon Musk, Mark Zuckerberg dan Putera Saudi Alwaleed bin Tall memberikan sekurang-kurangnya separuh kekayaan mereka untuk melakukan filantropi.

Kenyataan Buffett juga menangani kritikan baru-baru ini setelah siasatan ProPublica mendapati bahawa dia dan orang kaya lain membayar cukai yang rendah berbanding dengan kekayaan mereka.

Dia mengatakan bahawa sumbangannya menghasilkan hanya penjimatan cukai sekitar 40 sen setiap AS $ 1,000 yang diberikan.

“Walaupun begitu, pemotongan cukai penting bagi banyak orang – terutama bagi golongan kaya raya – yang memberikan sejumlah besar wang tunai atau sekuriti kepada dermawan,” katanya.

Buffett juga menggunakan referensi untuk bola sepak Amerika untuk meyakinkan peminat bahawa dia tidak mempunyai rencana untuk pergi, termasuk dari Berkshire.

“Ucapan ini bukan lagu angsa,” katanya. “Saya masih senang berada di lapangan dan membawa bola. Tetapi saya jelas bermain dalam permainan yang, bagi saya, telah melepasi suku keempat menjadi lembur. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *