UK untuk mengatur raksasa streaming dalam perombakan media | PressCliff

UK untuk mengatur raksasa streaming dalam perombakan media |  Surat Bahasa Melayu


Seseorang menggunakan Netflix di Palo Alto, California. – Gambar AFP

LONDON, 23 Jun – Kerajaan Britain hari ini mengumumkan rancangan untuk meletakkan platform penstriman dalam talian kepada peraturan yang lebih ketat sebagai sebahagian daripada perubahan luas media negara itu.

Di bawah cadangan tersebut, perkhidmatan seperti Netflix, Disney + dan Amazon Prime Video akan menghadapi tahap peraturan yang sama dengan penyiar tradisional termasuk BBC, ITV dan Sky.

Setiausaha Kebudayaan Oliver Dowden mengatakan kajian itu akan “meratakan persaingan antara penyiar dan perkhidmatan video atas permintaan”.

Saluran televisyen di Britain mesti mengikuti kod penyiaran yang ditetapkan oleh pengawal selia Office of Communications (Ofcom) yang merangkumi bidang seperti kandungan berbahaya dan memerlukan ketidakberpihakan dalam program berita.

Tetapi platform penstriman dalam talian – kecuali perkhidmatan iPlayer BBC atas permintaan – menghadapi peraturan yang lebih ringan, terutamanya terhad untuk melindungi kanak-kanak dan mencegah kandungan yang menimbulkan kebencian.

Netflix dan Apple TV + sama sekali tidak diatur di Britain.

Pembaharuan juga bertujuan untuk meningkatkan keunggulan penyiar perkhidmatan awam dalam talian untuk memastikan program mereka dapat dijumpai dan diakses dengan mudah di TV pintar dan peranti lain.

“Teknologi telah mengubah penyiaran tetapi peraturan melindungi penonton dan membantu saluran tradisional kita bersaing adalah dari zaman analog,” tambah Dowden.

“Sudah tiba masanya untuk melihat bagaimana kita dapat memanfaatkan potensi penyiar perkhidmatan awam kita sambil memastikan penonton dan pendengar yang menggunakan kandungan dalam format baru dilayani oleh sistem yang adil dan berfungsi dengan baik.”

‘Bermotivasi politik’

Pemerintah juga mengungkapkan pihaknya ingin menjual Saluran 4, sebuah penyiar televisyen milik awam tetapi dibiayai secara komersial yang menarik 90 persen pendapatannya dari iklan.

Saluran 4 dilancarkan pada tahun 1982 dan bidangnya melibatkan menyokong sektor pengeluaran bebas Britain dan menghasilkan pelbagai program yang unik dan pelbagai.

Kerajaan UK mengatakan penswastaan ​​akan membolehkan Saluran 4 mempelbagaikan sumber pendapatannya, menjangkau pasaran antarabangsa dan melabur dalam kandungan dan teknologi baru untuk menanggapi persaingan dari perkhidmatan penstriman berasaskan langganan.

Ini menunjukkan kepada ITV dan Saluran 5 sebagai contoh penyiar perkhidmatan awam yang berjaya beroperasi di bawah hak milik persendirian.

Pengkritik mendakwa keputusan itu bermotifkan politik kerana ahli politik dari parti Konservatif pemerintah Britain telah menuduh penyiar itu berat sebelah.

Pada tahun 2019, ketua berita dan urusan Saluran 4, Dorothy Byrne menjuluki Perdana Menteri Boris Johnson sebagai “pembohong” dan “pengecut”.

Dia sekarang jarang memberikan wawancara kepada penyiar itu, walaupun dia mengundurkan diri pada sidang kemuncak G7 baru-baru ini di Cornwall, di mana dia dipanggang – tidak selesa – atas komitmen Brexit.

Pemimpin EU “mengatakan bahawa anda tidak mematuhi kata-kata anda … Mereka fikir anda akan membuat perjanjian yang telah anda tandatangani,” kata penemubual Channel 4 News kepada Johnson.

Ketua eksekutif Alex Mahon pada hari Selasa mempertahankan model pemilikan awam Channel 4 kepada sebuah jawatankuasa anggota parlimen, dengan mengatakan bahawa ia “meletakkan perkhidmatan awam sebelum keuntungan” melalui tugasnya “berbicara untuk yang belum pernah didengar dan menarik bagi khalayak yang beragam”.

Dia menambahkan bahawa penyiar itu – yang terkenal dengan kandungan alternatifnya yang sering tegang – “berkembang” walaupun pergolakan disebabkan oleh wabak coronavirus.

Jumlah penonton muda dan penilaian kepercayaannya meningkat selepas penutupan pertama pada Mac 2020, tambahnya.

Pemerintah Johnson juga memiliki BBC dalam pandangannya, dengan pertanyaan mengenai model pembiayaan fi lesen tahunan wajib dalam menghadapi persaingan dari perkhidmatan streaming. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *