Sydney terpencil semasa kluster Covid-19 dibina; NZ mengetatkan pengekangan modal | PressCliff

Sydney terpencil semasa kluster Covid-19 dibina;  NZ mengetatkan pengekangan modal |  Surat Bahasa Melayu


Kumpulan virus terbaru di negara bagian New South Wales (NSW) yang berpenduduk paling padat di Australia telah meningkat menjadi lebih dari 30 dalam seminggu, mendorong New Zealand menghentikan perjalanan bebas karantina. – Gambar Reuters

SYDNEY, 23 Jun – Bandar raya terbesar di Sydney di Australia memperkenalkan kembali ‘soft touch’ Covid-19 pada hari ini untuk mengatasi wabak yang meluas dari varian Delta yang sangat menular, yang mewajibkan topeng di pejabat sementara negara jiran menutup sempadan mereka.

New Zealand meningkatkan tahap waspada di ibukota Wellington atas kebimbangan pendedahan setelah seorang pelancong Australia diuji positif virus itu ketika kembali ke Sydney dari lawatan hujung minggu ke negara jiran itu.

Kumpulan virus terbaru di negara bagian New South Wales (NSW) yang berpenduduk paling padat di Australia telah meningkat menjadi lebih dari 30 dalam seminggu, mendorong New Zealand menghentikan perjalanan bebas karantina.

Hari ini, negara mengetatkan pembatasan selama seminggu dalam perhimpunan dan pergerakan di Sydney, tetapi berhenti tanpa penutupan sepenuhnya, kerana ketakutan semakin meningkat bahawa kumpulan terbaru varian Delta yang sangat berjangkit dapat mendorong wabak besar.

Perjalanan terhad kepada tugas penting bagi penduduk tujuh kawasan majlis di timur dan barat Sydney, dengan lawatan ke rumah terhad kepada lima orang tetamu dan topeng wajib di dalam rumah, bahkan di pejabat dan gim. Beberapa sekolah berpindah ke pengajaran dalam talian sahaja.

“Kami pergi dari bahaya dekat dan sekarang ke bahaya yang sangat nyata dan sekarang, bukan hanya di pusat membeli-belah tetapi juga di seberang Sydney,” kata menteri kesihatan negeri, Brad Hazzard, kepada wartawan di Sydney.

Kumpulan virus pertama di negara ini selama lebih dari sebulan dikaitkan dengan pemandu yang mengangkut kru syarikat penerbangan luar negara dan mengunjungi beberapa tempat, di antaranya sebuah pusat membeli-belah di Bondi, dikelilingi oleh pelancong.

Sepuluh kes baru dilaporkan pada pukul 8 malam semalam tetapi 13 kes lagi dikesan sejak itu.

Negeri jiran seperti Victoria, Queensland kedua terpadat, dan timur laut menutup perbatasan mereka dengan pelancong dari Sydney dan kawasan sekitarnya, sementara Australia Selatan menutup sempadannya sama sekali.

Penguncian yang cepat, peraturan jarak sosial yang sukar dan pengesanan hubungan yang cepat telah membantu Australia dan New Zealand untuk membatasi wabak dan menahan jangkitan Covid-19.

Australia telah melaporkan lebih dari 30.350 kes dan 910 kematian sejak wabak itu bermula, sementara New Zealand mencatatkan lebih dari 2.300 jangkitan dan 26 kematian.

Di New Zealand, Wellington akan beralih ke tahap ‘level 2’, atau yang akan ditutup, hingga tengah malam Ahad sebagai langkah berjaga-jaga terhadap sebarang kemungkinan wabak.

New Zealand, dengan populasi 5 juta, bersetuju untuk melakukan perjalanan bebas karantina dengan Australia tahun ini kerana kedua-duanya telah terlibat dalam penyebaran virus.

Tetapi kebimbangan wabak baru muncul setelah ujian positif bagi pelancong Australia lelaki yang tidak dikenali, yang mengunjungi lebih dari selusin lokasi dari muzium Te Papa kebangsaan ke pub, kafe, kedai buku dan sebuah hotel semasa perjalanannya.

“Ini bukan penguncian,” kata menteri respons Covid Selandia Baru, Chris Hipkins pada sidang media di Wellington. “Ini adalah langkah pencegahan yang akan tetap ada saat kami menghubungi jejak dan menguji semua yang kami perlukan.”

Makluman tahap 2 membolehkan pejabat, sekolah dan perniagaan tetap terbuka tetapi melihat jarak sosial, salah satu syarat di mana aktiviti sukan dan rekreasi dibenarkan.

Tetapi perhimpunan lebih dari 100 untuk acara seperti majlis perkahwinan dan pengebumian dilarang. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *