Swiss mempercepat pembukaan semula, membenarkan acara besar dengan ‘sijil Covid’ | PressCliff

Swiss mempercepat pembukaan semula, membenarkan acara besar dengan 'sijil Covid' |  Surat Bahasa Melayu


Tidak perlu lagi memakai topeng di luar, dan tempat duduk restoran tidak terhad. – Gambar AFP

ZURICH, 23 Jun – Switzerland akan membenarkan acara besar melebihi 10,000 orang bermula pada hari Sabtu, dengan syarat peserta yang mempunyai sijil Covid yang menunjukkan bahawa mereka diberi vaksin, pulih dari Covid-19 atau diuji negatif.

Rencana itu, yang diumumkan hari ini, menempatkan Switzerland di barisan depan upaya kembali normal dan sejajar dengan strategi “lampu kunci” negara itu, menyeimbangkan perlindungan ekonomi dengan langkah-langkah kesihatan yang berkaitan dengan pandemi.

Tidak perlu lagi memakai topeng di luar, tempat duduk restoran tidak terhad dan disko dapat membuka semula pintu mereka, tanpa topeng diperlukan untuk orang yang mempunyai sijil Covid.

Rancangan pembukaan semula Switzerland mempercepat cadangan sebelumnya yang meramalkan kejadian 10.000 orang dari 20 Ogos, tetapi Menteri Kesihatan Switzerland Alain Berset mengatakan tidak ada “alasan untuk menunggu” kerana jangkitan baru jatuh ke 154 hari ini, dengan dua kematian, tanda pandemi adalah di bawah kawalan.

“Ini adalah langkah besar, sedikit berani, dan kita tidak boleh terlalu percaya diri,” kata Berset pada sidang akhbar di Bern.

“Kami berusaha mendapatkan keseimbangan yang tepat.”

Pelonggaran ini memberi had 30 orang di perhimpunan dalaman persendirian, 50 orang di perhimpunan luar peribadi dan keperluan topeng umum mengenai pengangkutan awam.

Mulai Sabtu, Switzerland juga akan memudahkan perjalanan dari negara-negara Eropah di zon bebas pasport Schengen, Amerika Syarikat, Albania dan Serbia, yang bertujuan untuk membantu sektor pelancongan yang dilanda wabak ketika musim panas bermula.

Martin Nydegger, pengarah Pelancongan Swiss, mengharapkan sejumlah besar tamu dari Amerika Syarikat, di mana vaksinasi sudah maju, dan negara-negara Teluk Timur Tengah.

“Mereka menunggu untuk diizinkan masuk ke Swiss dan visa akan dikeluarkan,” ramalan Nydegger.

“Pasar jarak jauh di Timur (Asia) akan datang kemudian.”

Switzerland bekerjasama dengan Kesatuan Eropah untuk saling mengiktiraf sijil Covid, dengan perjanjian mungkin bulan depan, kata seorang peguam pemerintah Switzerland.

Mulai sekarang, langkah-langkah kesihatan perbatasan akan tertumpu pada negara-negara di mana varian yang menjadi perhatian, termasuk varian Delta yang menular yang pertama kali didokumentasikan di India, menyebar, kata Switzerland.

Bahkan untuk pelancong dari tempat-tempat seperti itu, “orang yang divaksinasi dan pulih … dapat masuk tanpa kewajiban untuk menguji atau karantina, asalkan sudah pasti bahawa vaksinasi itu memberikan perlindungan yang baik,” kata pemerintah. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *