Slovakia menawarkan 160,000 dos vaksin Sputnik Covid-19 | PressCliff

Slovakia menawarkan 160,000 dos vaksin Sputnik Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Perdana Menteri Slovakia Igor Matovic mengundurkan diri setelah membeli tembakan tanpa berunding dengan rakan sekutu. – Gambar AFP

PRAGUE, 23 Jun – Slowakia merancang untuk menjual atau menyumbangkan 160,000 dos vaksin Sputnik V Covid-19 ke negara lain, sebuah laman web pemerintah menunjukkan hari ini, menawarkan banyak kumpulan pertama yang tersedia setelah berbulan-bulan pertengkaran dan krisis politik.

Perdana Menteri Igor Matovic mengundurkan diri pada bulan Mac di tengah kegelisahan kerana keputusannya yang mengejutkan untuk membeli 2 juta tembakan tanpa berunding dengan rakan sekutunya, yang menentang penggunaan vaksin sebelum mendapat persetujuan Kesatuan Eropah.

Pada bulan Jun, negara itu mula memberikan tembakan kepada mereka yang menginginkannya setelah beberapa bulan tertangguh.

Tetapi pemerintah mengatakan tidak akan memesan lebih banyak tembakan melebihi 200,000 dos awal yang diterima sehingga Sputnik V memenangi persetujuan EU.

Menurut laman web rasmi yang memaparkan agenda kerja pemerintah untuk hari Rabu, hanya 14.214 orang yang mendaftar untuk diinokulasi dengan vaksin, di mana 8,004 telah mendapat suntikan.

“(Mengingat jumlahnya) penting untuk memberikan kemungkinan menggunakan vaksin ke negara ketiga, yang menunjukkan minat terhadap vaksin tersebut,” kata dokumen pemerintah.

Albania, Bosnia, Montenegro, Macedonia Utara dan Argentina menunjukkan minat terhadap vaksin itu, menurut bahan tersebut.

Slovakia adalah negara EU kedua selepas Hungary yang menggunakan vaksin Rusia. Langkah itu disambut baik oleh Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF) yang bertanggungjawab memasarkan vaksin ke luar negara, walaupun dana tersebut kemudian mengkritik Slovakia setelah pengawas Slovakia menimbulkan keraguan mengenai vaksin tersebut.

Slovakia telah memberikan 3.37 juta tembakan secara keseluruhan dan 1.40 juta orang telah divaksinasi sepenuhnya di negara ini sebanyak 5.5 juta.

Vaksin Sputnik V telah mendapat sokongan yang kurang dari Menteri Kesihatan Vladimir Lengvarsky, yang mengatakan ketika mengumumkan keputusan pemerintah untuk menggunakan tembakan itu bahawa dia tidak akan mengambilnya sendiri. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *