Sepanyol dan Portugal berisiko keluar awal pada Euro 2020 apabila barisan pelangi meningkat | PressCliff

Sepanyol dan Portugal berisiko keluar awal pada Euro 2020 apabila barisan pelangi meningkat |  Surat Bahasa Melayu


Pemain pertahanan Jerman, Mats Hummels mengepalai bola dengan penyerang Portugal, Cristiano Ronaldo semasa pertandingan bola sepak Kumpulan F Uefa Euro 2020 antara Portugal dan Jerman di Allianz Arena di Munich, Jerman, 19 Jun 2021. – Gambar AFP

PARIS, 23 Jun – Sepanyol dan juara bertahan Portugal berisiko tersingkir awal dari Euro 2020 hari ini, sementara Uefa sekali lagi mempertahankan keputusannya untuk menghentikan Munich agar tidak menerangi Allianz Arena dengan warna pelangi menjelang perlawanan penting Jerman dengan Hungary.

Jerman memerlukan keputusan seri di ibu negara Bavaria untuk mencapai 16 terakhir pada hari terakhir perlawanan kumpulan tetapi kekalahan akan menyebabkan Hungaria melalui dan mungkin mengecam pasukan Joachim Loew untuk keluar dari peringkat kumpulan yang lain, seperti di Piala Dunia 2018.

Itu tidak dapat dibayangkan bagi Jerman, yang mengalahkan Cristiano Ronaldo dari Portugal 4-2 pada hujung minggu untuk memulakan kempen mereka tetapi mungkin tanpa Thomas Mueller kerana kecederaan lutut.

Peningkatan pertandingan Kumpulan F telah dibayangi oleh kejatuhan keputusan Uefa untuk menyekat rancangan pihak berkuasa Munich untuk menyalakan stadium dengan warna pelangi.

Kota Jerman ingin memprotes undang-undang yang dikeluarkan oleh pemerintah sayap kanan Hungary yang melarang “promosi” homoseksual kepada anak di bawah umur.

Uefa hari ini menambahkan warna pelangi ke logo sambil mempertahankan keputusannya, menegaskan bahawa permintaan Munich itu bermotifkan politik.

Badan pengurus bola sepak Eropah mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa permintaan Munich “berkaitan dengan kehadiran pasukan bola sepak Hungaria di stadium untuk perlawanan malam ini dengan Jerman.”

Walikota Munich Dieter Reiter semalam menyebut keputusan itu “memalukan” dan mengumumkan rancangan untuk menghiasi mercu tanda bandar lain dengan warna pelangi.

Bendera pelangi akan berkibar di balai kota dan turbin angin besar dekat dengan stadium dan Menara Olimpik 291 meter di bandar juga akan dinyalakan.

Ketua EU, Ursula von der Leyen, mengatakan bahwa RUU Hungaria “jelas mendiskriminasi orang berdasarkan orientasi seksual mereka”.

“Ini bertentangan dengan semua nilai, nilai asas Kesatuan Eropah,” katanya.

Portugal dalam bahaya

Stadium lain di seluruh Jerman juga merancang paparan cahaya pelangi, termasuk Stadium Olimpik Berlin, serta stadium Bundesliga di Cologne, Frankfurt dan Wolfsburg.

Sebagai tindak balas, stadia di seluruh Hungary akan diterangi dengan warna kebangsaan merah, putih dan hijau semasa perlawanan, dipimpin oleh panggilan dari Gabor Kubatov, yang merupakan presiden kelab terbesar negara itu Ferencvaros dan juga naib presiden parti Fidesz yang berkuasa di Orban. .

Inisiatif ini juga telah disokong oleh kelab-kelab Hungarian lain, termasuk mereka yang pengurusannya dikaitkan dengan Fidesz dan Orban nasionalis, yang merupakan peminat bola sepak dan pengikut pasukan Hungary.

Di lapangan di Kumpulan F yang sama, pemegang Piala Dunia Perancis menentang Portugal di Budapest, di mana juara Eropah yang berkuasa berada dalam bahaya.

Portugal akan tersingkir jika mereka kalah dan Hungaria menang tetapi keputusan seri pasti membawa juara 2016 ke peringkat 16 terakhir.

Pemain Portugal berdepan pasukan Perancis yang sudah layak tetapi mahu menang untuk mendapat tempat teratas, yang bermaksud seri lebih mudah secara teorinya pada pusingan seterusnya.

“Kami dijamin layak dan itu memberi kami sedikit ketenangan. Dari pengalaman saya tidak terjebak dalam matematika, Anda harus menghormati permainan, ‚ÄĚkata jurulatih Perancis, Didier Deschamps.

Ronaldo hanya memerlukan dua gol lagi untuk menyamai rekod pencetakan antarabangsa sepanjang masa Ali Daei, yang menjaringkan 109 gol untuk Iran.

‘Seperti sebotol cava’

Jiran Portugal, Sepanyol berada dalam kedudukan yang sama sukar untuk menuju ke perlawanan terakhir Kumpulan E menentang Slovakia di Seville.

Juara Eropah 2008 dan 2012 telah menarik kedua-dua perlawanan setakat ini menentang Sweden dan Poland.

Mereka perlu menang kali ini untuk memastikan mencapai tahap kalah mati, walaupun keputusan seri cukup untuk memenuhi syarat sebagai pasukan tempat ketiga terbaik, asalkan Poland gagal mengalahkan Sweden di Saint Petersburg.

“Saya mempunyai perasaan bahawa kita seperti sebotol cava yang hendak dicabut,” kata pelatih Luis Enrique.

“Sebaik sahaja kami tampil dalam satu persembahan yang lengkap dan memperoleh kemenangan besar, keyakinan akan datang dan anda akan mula melihat yang terbaik dari kami.”

Slovakia memerlukan satu titik untuk memastikan kemajuan, sementara Robert Lewandowski dari Poland harus mengalahkan Sweden yang sudah layak untuk mara. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *