Seorang lelaki Singapura yang mabuk menyerang pegawai ICA dipenjara tiga bulan | PressCliff

Seorang lelaki Singapura yang mabuk menyerang pegawai ICA dipenjara tiga bulan |  Surat Bahasa Melayu


Robert Joel Trussell tiba di Mahkamah Negeri pada 23 Jun 2021. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 23 Jan – Setelah seharian keluar bersama beberapa rakan dan isterinya di Pulau Lazarus di lepas pantai selatan Singapura, Robert Joel Trussell menyerang tiga pegawai dari Lembaga Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) di daratan setelah mereka memintanya berhenti pemeriksaan.

Salah seorang pegawai mengalami pergelangan tangan pergelangan tangan setelah Trussell, yang dalam keadaan mabuk, mendorongnya ke tanah.

Pada hari Rabu (23 Jun), warga Amerika berusia 47 tahun itu dipenjara selama tiga bulan setelah mengaku bersalah atas satu tuduhan secara sukarela yang menyebabkan kecederaan kepada penjawat awam.

Hakim Daerah Tan Jen Tse mempertimbangkan dua tuduhan serupa yang lain, termasuk menggunakan kekuatan jenayah, dalam menjatuhkan hukuman.

Mahkamah mendengar bahawa Trussell meninggalkan kumpulan itu dalam keadaan mabuk untuk menaiki feri ke Marina South Pier pada 1 November tahun lalu. Dia sampai di sana kira-kira jam 6.30 petang.

Dia diarahkan ke jalur izin bea cukai manual kerana dia tidak membawa beg apa pun, tetapi salah seorang petugas ICA melihat bonjolan di poket seluar pendeknya dan menyuruhnya berhenti.

Namun, Trussell tidak mengendahkan hal ini dan terus berjalan keluar dari jalan pelepasan menuju ke Stesen MRT Marina South Pier.

Pegawai itu cuba menghentikannya, tetapi Trussell mengayunkan lengannya ke arah lelaki lain dan mendorong pegawai lain ke arah tiang keluli.

Kedua-dua pegawai itu kemudian mengikutinya ke stesen MRT, di mana seorang pemandu Pulau Kusu dan seorang pegawai ICA ketiga – Sarjan Staf Zuran Kamiso – menyedari apa yang berlaku.

Ketika Trussell sampai di pintu masuk stesen, dia melemparkan beberapa helai kertas ke tanah di depan yang lain, lalu membawa eskalator ke tingkat jalan masuk. Mereka akhirnya mengejarnya di pintu gerbang.

Ketika dia hendak melintasi pintu pagar, salah seorang petugas menarik lengan Trussell untuk menghentikannya. Dia kemudian menolak Sarjan Staf di bahu, menyebabkan pegawai itu jatuh.

Yang lain kemudian menyematkan Trussell ke tanah. Dia meronta-ronta dan tetap tidak bekerjasama ketika diborgol, mahkamah mendengar.

Pegawai polis tiba di tempat kejadian kira-kira jam 7.20 malam dan menahannya.

Arahan ‘kurang ajar dan berulang kali’ tidak diendahkan

Sebagai langkah pencegahan, peguam Trussell, Kevin Liew dari firma guaman Gloria James-Civette & Co, memberitahu mahkamah bahawa dia telah menulis surat permintaan maaf kepada mangsa dan ingin memberikannya kepada mereka secara langsung.

Trussell juga kehilangan pekerjaannya semasa proses penyiasatan dan tidak dapat meninggalkan Singapura, kata Liew.

Dia telah tidur di sofa rakannya dan “malah terpaksa tidur di luar beberapa kali”.

Memandangkan keadaan kewangannya, anak perempuannya terpaksa berhenti sekolah dan dia tidak melihatnya sejak Disember 2019.

Isterinya juga meninggalkan Singapura pada Januari tahun ini dan Trussell tidak melihatnya secara peribadi sejak itu, kata peguam itu.

“Dia telah turun sekitar 15kg hingga 20kg kerana tekanan dan kekurangan kewangan (Kesalahan-kesalahan itu) tidak menjadi ciri Robert dan dia berjanji tidak akan membiarkan ini terjadi lagi,” kata Liew kepada pengadilan.

Hakim mengatakan kepada Trussell bahawa dia “kurang ajar dan berulang kali” mengabaikan arahan pegawai.

“Bagi anda, saya mengambil kira faktor yang dikemukakan oleh peguam anda – penyesalan anda, pengakuan bersalah dan catatan yang bersih. Namun, ini tidak mengurangkan seriusnya kesalahan anda, ”tambah Hakim Daerah Tan.

Kerana menyakiti penjawat awam, Trussell dapat dipenjara hingga tujuh tahun, serta denda atau hukuman. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *