Categories: KehidupanNews

Rumah fesyen Paris membuat tentatif kembali ke catwalk | PressCliff


Pereka Kim Jones di akhir pertunjukan Dior Homme semasa pertunjukan fesyen koleksi Musim Gugur / Musim Sejuk lelaki 2020/2021 di Paris pada Januari 2020. – Gambar AFP

PARIS, 23 Jun – Rumah fesyen Perancis kembali ke catwalk minggu ini setelah lebih dari satu tahun krisis yang melanda industri ini dan membuat banyak orang tertanya-tanya apakah kalendar tradisional akan kembali.

Dengan pengurangan pembatasan wabak, banyak di dunia fesyen Paris berharap minggu fesyen lelaki, bermula semalam, menandakan permulaan kembali normal.

Namun, hanya enam daripada 72 jenama yang membentuk kalendar fesyen rasmi Paris yang akan menayangkan pertunjukan langsung minggu ini, walaupun ia merangkumi dua nama besar dalam bentuk Dior dan Hermes.

Ia mengikuti tentatif yang sama di Milan, di mana hanya tiga dari 47 – Dolce dan Gabbana, Etro, dan Armani – yang menawarkan acara langsung untuk pertunjukan Spring / Summer 2022 minggu ini.

New York tidak akan kembali dalam bentuk fizikal sehingga bulan September, sementara London Fashion Week yang baru berkecuali gender juga kekal sepenuhnya digital hingga kini.

Di Paris, banyak nama besar berada di dalam batasan skrin komputer, termasuk Louis Vuitton, Dries Van Noten, Loewe dan Tom Browne.

Pascal Morand, presiden Federasi Haute Couture dan Fesyen Perancis, memberitahu AFP bahawa terdapat “selera yang sangat kuat untuk kembali ke fizikal.”

Tetapi dia tidak malu menggunakan kata “phygital” untuk keadaan semasa.

“Ini bukan satu perkara atau yang lain. Ini akan menjadi keduanya, dan ini adalah tanda inovasi, ”tegasnya.

‘Usang’

Walaupun begitu, banyak pereka besar nampaknya menganggap bahawa hari-hari kalendar musim bunga / musim panas yang kaku telah berakhir di empat ibu kota fesyen utama.

Berluti, misalnya, mengatakan akan menjalankan jadualnya sendiri mulai sekarang, dan mempersembahkan koleksi lelaki di Shanghai pada bulan April, yang menggambarkan semakin pentingnya pembeli Asia.

Kehadiran lain yang tidak hadir dari Paris minggu ini adalah Hedi Slimane, ketua pereka di Celine.

Bahkan sebelum pandemi koronavirus, dia telah menyatakan kalender fesyen “usang”, memberitahu Le Monde: “Hari-hari ini, menciptakan rasa peristiwa dan kelangkaan tampaknya lebih penting daripada latihan wajib pada waktu yang ditentukan.”

Koleksi dua lelaki dan wanita terakhirnya, pada bulan Februari dan April, dipersembahkan melalui filem pendek puisi di istana.

Morand mengetepikan ketidakhadiran ini, dengan mengatakan selalu ada nama yang hilang dari daftar dan bahawa institusi kalendar fesyen tidak terancam.

“C’est la vie,” katanya mengenai jenama yang hilang, dan menekankan kembalinya Courreges dan Balenciaga ke minggu haute couture bulan depan, serta keinginan banyak jenama muda untuk bergabung dalam barisan.

‘Dibuat di Instagram’

Pereka Brazil Francisco Terra, dari label muda Neith Nyer, bukan antara mereka yang berminat untuk kembali ke cara tradisional melakukan sesuatu.

Dia telah menarik diri dari acara rasmi di Paris minggu ini untuk menganjurkan pertunjukan catwalknya sendiri pada hari Khamis diikuti oleh kedai pop-up yang akan beroperasi selama empat hari “untuk menguji reaksi pelanggan secara langsung”.

“Saya rasa kita tidak memerlukan kalendar,” katanya kepada AFP. “Imej jenama muda dibuat di Instagram, dengan selebriti dan terutama di luar musim.”

Tetapi beberapa nama yang paling disepuh sedang bersiap untuk kembali.

Ketua fesyen Chanel Bruno Pavlovsky meminta bulan lalu untuk “kembali kepada sedikit disiplin”, dan rumah fesyen bertingkat itu akan kembali di catwalk untuk minggu haute couture bulan depan di Paris.

Begitu juga Dior, yang sudah kembali ke pertunjukan langsung minggu lalu dengan pertunjukan pertengahan musimnya di Athens.

‘Tanggungjawab’

Ini lebih daripada sekadar kembali ke majlis sampanye.

Rumah fesyen mempunyai “tanggungjawab kepada pembekal mereka,” kata pereka wanita Dior, Maria Grazia Chiuri kepada AFP, terutama setelah pukulan ekonomi yang mengerikan banyak yang ditangani oleh wabak tersebut.

Rumah fesyen yang lebih kecil, bagaimanapun, dengan pasaran yang fokus pada berpakaian yang sangat kaya dari luar Eropah, mengatakan masih terlalu awal untuk kembali ke catwalk.

“Kami tidak akan melakukan pertunjukan langsung dengan mengetahui bahawa pembuat pendapat dari China, Arab Saudi, Qatar dan Amerika Syarikat tidak dapat datang,” kata pereka Perancis Julien Fournie.

“Pada masa ini, tidak ada suasana yang tepat,” tambah Stephane Rolland sezamannya. “Saya tidak terlepas pertunjukan langsung kerana saya tahu mereka akhirnya akan kembali.” – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago